بررسی توصیفی معدن قدیمی زغال سنگ کنیج کلای زیرآب با هدف ایجاد نخستین پارک - موزه معدنی کشور

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ESRJ-14-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قربان وهاب زاده کبریا

گروه آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

ناهید پاکزاد

گروه هنر، دانشگاه فنی و حرفه ای تهران، تهران، ایران

چکیده

مطالعه ­ویژگی­های معادن زغال­سنگ به خصوص شاه تونل کنیج کلای زیرآب در محدوده دانشگاه شهید بهشتی جهت تاسیس پارک­ موزه معدنی با هدف کارآفرینی ژئوتوریسم درحوزه آبخیز تالار صورت گرفت. روش انجام مطالعه توصیفی­ –­ تحلیلی بوده و جهت اخذ اطلاعات اسناد و مدارک از­ سال ۱۳۲۰ تاکنون از شرکت زغال­سنگ البرز مرکزی و مصاحبه شفاهی با مدیران و کارشناسان انجام گردید. به علاوه با کار میدانی وسیع نقشه منطقه­ تهیه گردید و شاه­تونل و محوطه بیرونی آن به عنوان پارک - موزه تعریف شد. اصل بر تغییرکاربری تونل و محوطه آن جهت ایجاد بستر ژئوتوریسم و موزه معدنی با حفظ میراث معدنکاری است. جهت تبدیل شاه­تونل به فضای زیرزمینی گردشگری معدنی­ لازم است سطح مقطع تونل بزرگتر و تیب آرک ۳/۷ لحاظ گردد تا تردد با پای پیاده و واگن امکان­پذیر شود. به علاوه در فاصله ۳۵۰ متری دهانه تونل، باید فضای زیرزمینی به طول ­۹۰ متر و سطح مقطع با تیب آرک ۸/۱۳ طراحی و حفاری شود تا مکان مناسبی جهت نمایشگاه و فروشگاه سنگ، فسیل و مصنوعات معدنی تاسیس نمود. همچنین تونل فروردین در شرق شاه­تونل به طول ۱۵۰ متر نیاز به بازسازی و تعمیرات دارد. جهت تهویه شاه­تونل و تونل فروردین به ترتیب به دستگاه­های فن ­CBM۶ و ­CBM۵­ و برزنت تهویه هوا موردنیاز است. مجموع طول تونل­ فروردین، شاه­تونل و تونل رابط ­۹۰۰ متر محاسبه شده. مساحت محوطه بیرونی تونل با احتساب منابع طبیعی ۳۲۰۰۰ متر مربع است که از دید ژئوتوریسم و موزه معدنی به ۴ بلوک قابل تقسیم بوده و شامل ورودی، رودخانه ذبح دره و شاه­تونل، بخش فرهنگی و موزه، محل اسکان است.

کلیدواژه ها

پارک - موزه معدنی, ژئوتورسیم, کنیج کلا, معدن زغال سنگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.