تبیین مولفه های رفتاری رذیلت اخلاقی حرص در مدیران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، دوره: 18، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEST-18-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 163
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد یغما

گروه مدیریت، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه فردوسی مشهد.

فریبرز رحیم نیا

علیرضا خوراکیان

گروه مدیریت، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه فردوسی مشهد.

سعید مرتضوی

گروه مدیریت، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه فردوسی مشهد.

چکیده

زمینه: با توجه به نقش راهبردی اخلاق در موفقیت و سودآوری سازمانی، و اهمیت رعایت اصول اخلاقی توسط مدیران، هدف این پژوهش تبیین مولفه های رفتاری رذیلت اخلاقی حرص در مدیران است. روش: روش پژوهش حاضر روشی ترکیبی (کیفی و کمی) است. جامعه مورد مطالعه، در هر دو بخش، مدیران ارشد (رده عالی و میانی) و مدیران عملیاتی شاغل در ستاد شهرداری مشهد هستند. در بخش کیفی، نمونه مورد مطالعه ۱۶ نفر از خزانه کیفی می باشد که به روش غیر تصادفی هدفمند به­دست آمده است. ابزار جمع­آوری اطلاعات، مصاحبه و برای تحلیل مصاحبه ها از روش پدیدارشناسی توصیفی کلایزی اصلاح شده بهره گرفته شد. در بخش کمی نمونه مورد مطالعه ۱۲۲ نفر از جامعه آماری ۱۷۴ نفره است که با روش نمونه­گیری طبقه­ای بدست آمدند. ابزار جمع­آوری اطلاعات، پرسشنامه و برای تحلیل آن از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. یافته ­ها: در بخش کیفی نتایج نشان داد که رفتار مبتنی بر حرص مدیران شامل ۷ مولفه بروز رفتار سیاسی، نادیده گرفتن اخلاقیات، رفتار منفعت­طلبانه، رفتار مادی­گرایانه، تمایل به رفتار قدرت طلبانه، فقدان آینده­نگری و آشفتگی رفتاری می­باشد. در بخش کمی نتایج نشان داد که روایی پرسشنامه بر اساس اعتبار همگرایی (انسجام ساختاری ابزار)، اعتبار افتراقی (عدم همپوشانی بین سازه­های پرسشنامه) و بهینه بودن مولفه­های انتخابی مورد تایید است. همچنین پایایی پرسشنامه تایید گردید. نتیجه­ گیری: در این پژوهش مولفه های رفتاری رذیلت اخلاقی حرص در مدیران تبیین گردید. آشنایی مدیران سازمان با این مولفه­ها، کمک می­کند تا سازمان ها با تغییر نگرش مدیران، زمینه لازم برای کاهش حرص آنان را فراهم نمایند.

کلیدواژه ها

Behavioral disorder, Managers' greed, Moral vice, Political behavior, Self-interested behavior, آشفتگی رفتاری, حرص مدیران, رذیلت اخلاقی, رفتار سیاسی, رفتار منفعت طلبانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.