زیست چینه نگاری، ریزرخساره ها و اندیس CAI نهشته-های دونین پسین در برش کال سردر شمال شرق طبس بر اساس فونای کنودونتی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله زمین شناسی نفت ایران، دوره: 11، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_ISPG-11-22_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا رامشینی

دانشجو

الهه ستاری

دانش اموخته

علی بهرامی

دانشیار

حسین وزیری مقدم

استاد

چکیده

برش کال سردر در مجارورت روستای نیاز، ۱۵ کیلومتری شرق شهرستان طبس واقع است. این برش شامل ۸۰ متر ضخامت از نهشته های دونین پسین منتسب به سازند شیشتو است که مرز فوقانی آن بطور رانده توسط نهشته های فرازنین قطع گردیده است. نهشته های مورد مطالعه به ۱۲ واحد سنگ چینه ای تقسیم و بر اساس بررسی و مطالعه ی ۲۶ عدد نمونه سیستماتیک جمع آوری شده، ۱۰۵ عناصر کنودونتی شامل ۲۷ گونه و زیرگونه متعلق به ۷ جنس کنودونتی شناسایی گردید، که بر اساس آن ها سن نهشته-های سازند شیشتو در این برش از فرازنین پسین تا فامنین پسین تعیین گردید. حادثه زیستی فرازنین-فامنین در برش مورد مطالعه در بین دو زیست زون linguiformis Zone و Lower to Middle triangularis zones واقع شده که در راس شیل های تیره فرازنین و در قاعده آهک های نازک لایه فامنین قرار دارد. ریزرخساره های تعیین شده در برش مورد مطالعه بر اساس مطالعه ۶۲ عدد مقطع نازک، در دو دسته ی آواری-کربناته و کربناته تقسیم بندی گردید که از محیط ساحلی تا بخش عمیق دریای باز ته نشست شده اند. تغییرات تدریجی رخساره ها در توالی چینه ای، عدم وجود رسوبات ناشی از تغییرات ناگهانی شیب محیط رسوبی، عدم وجود رخساره های ریفی و وجود سدبایوکلاستی ناپیوسته، رسوبگذاری نهشته های مورد مطالعه در یک رمپ کربناته هموکلینال را نشان می دهد.

کلیدواژه ها

کنودونت، کال سردر، سازند شیشتو، دونین پسین، مرز فرازنین-فامنین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.