تحلیل حق تامین اجتماعی اتباع بیگانه در چارچوب کارکردهای حقوقی و اداری سازمان تامین اجتماعی ایران با رویکرد حق محور

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های نوین حقوق اداری، دوره: 5، شماره: 15
  • کد COI اختصاصی: JR_MAIR-5-15_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 151
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیما طالبی پور

گروه حقوق عمومی، دانشگاه شیراز، فارس، ایران.

سید مجتبی واعظی

گروه حقوق عمومی و بین الملل، دانشگاه شیراز، فارس ، ایران.

چکیده

در رویکرد حق محور به تامین اجتماعی، افراد مقیم یک کشور فارغ از تعلق به سرزمین یا قلمرو جغرافیایی خاص و نیز عضویت در نظام سیاسی دولت- کشور، صرفا به این دلیل که انسان هستند مشمول حمایت های تامین اجتماعی از قبیل مستمری های بازنشستگی، ازکارافتادگی، فوت، بیمه درمان و ....قرار می گیرند. لذا اتباع بیگانه نیز مستقلا و بدون نیاز به داشتن تابعیت کشوری که در آن سکونت و یا اقامت دارند از این حق برخوردارند و نظام های حقوقی داخلی می بایست در راستای تعهدات بین المللی و حقوق بشری خود بر موانعی که در برابر بهره مندی کامل اتباع بیگانه از حق تامین اجتماعی وجود دارد، فایق آیند. روند تضمین حق تامین اجتماعی اتباع بیگانه و حمایت از این حق درکشورهای مختلف با سرعت متفاوتی در حال طی شدن است. در نظام حقوقی داخلی، قانون تامین اجتماعی مصوب ۱۳۵۴ به عنوان قانون حاکم بر شاغلین مشمول قانون کار، اغلب اتباع بیگانه شاغل در ایران را تحت شمول قرار می دهد لذا بررسی این قانون و مقررات مرتبط با آن می تواند میزان پایبندی به رویکرد حق محور به مقوله تامین اجتماعی اتباع بیگانه در کشور را تا حدود زیادی تبیین نماید.

کلیدواژه ها

اتباع بیگانه, بیمه های اجتماعی, حق تامین اجتماعی, حقوق بشر, قانون تامین اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.