ارایه یک رویکرد تشخیص بیماران کووید ۱۹ با یادگیری ماشین و الگوریتمبهینه سازی عروس دریایی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی کامپیوتر، فناوری اطلاعات و کاربردهای هوش مصنوعی
  • کد COI اختصاصی: CEITCONF06_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 241
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناهید طیب نیا

کارشناسی ارشد، بیوانفورماتیک، موسسه آموزش عالی نبی اکرم (ص)

عوض نقی پور

استادیار تمام وقت گروه مهندسی کامپیوتر، موسسه آموزش عالی نبی اکرم (ص)،

چکیده

بیماری کووید ۱۹، یک بیماری کشنده تنفسی و واگیردار است و سالانه میلیون ها نفر را به کام مرگ می برد. مسئله اصلی برای مهار بیماری کووید ۱۹، طبقه بندی افراد بیمار از افراد سالم است. برای تشخیص بیماران از افراد سالم تاکنون چند روش مختلف ارایه شده است که بیشتر آن ها بر اساس پردازش تصویر سیتی اسکن بوده است. در این روش ها برای آنکه تشخیص داده شود فرد سالم یا بیمار است، تصاویر سیتی اسکن بیماران مورد بررسی قرار گرفته میشود. برای تجزیه و تحلیل تصاویر سیتی اسکن بیماران یا افراد سالم معمولا از روش های یادگیری عمیق استفاده می شود. در این مورد فرض بر آن است که ویروس کرونا، روی بافت های ریه فرد اثر گذاشته و به آن آسیب وارد کرده است. چالش اصلی این دسته از مطالعات آن است که فرض بر آن است که بیماری کووید ۱۹ روی ریه های فرد اثر گذاشته و اثر آن در تصاویر سیتی اسکن مشخص شده است. مطالعات نشان می دهد که در بسیاری از موارد فرد مبتلا به بیماری کووید ۱۹ است اما دارای ریه های سالمی است لذا نیاز به توسعه روش های است که بر اساس سایر اطلاعات بالینی، بیماران و افراد سالم را طبقه بندی نماید. در این مقاله، برای طبقه بندی افراد سالم و بیمار از یک مکانیزم طبقه بندی مبتنی بر شبکه عصبی چند لایه در ترکیب با الگوریتم عروس دریایی استفاده شده است. در روش پیشنهادی نقش الگوریتم عروس دریایی بهینه سازی پارامترهای شبکه عصبی و انتخاب ویژگی است. آزمایشات نشان داد روش پیشنهادی برای تشخیص بیماران کووید ۱۹ می تواند به دقت، صحت و حساسیتی به ترتیب برابر ۹۷.۴۴٪،۹۷.۴۱٪،۹۷.۱۹٪دست پیدا نماید. روش پیشنهادی در تشخیص بیماران کرونایی از روش های یادگیری نظیر ANN، CNN، CNNLSTM، CNNRNN، LSTM، RNN عملکرد بهتری دارد

کلیدواژه ها

بیماری کووید ۱۹، یادگیری ماشین، شبکه عصبی، الگوریتم عروس دریایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.