چالش های حمایت از نشانه های جغرافیایی در نظام حقوقی ایران؛ فرصت ها و پیشنهادها

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه دیدگاه های حقوق قضائی، دوره: 20، شماره: 69
  • کد COI اختصاصی: JR_JLVIE-20-69_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 112
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی زاهدی

دانشگاه علامه طباطبائی (ره)

عمید محمدی

دانشگاه علامه طباطبائی (ره)

چکیده

در نظام حقوقی ایران، از نشانه­ های جغرافیایی در پرتو قانون حمایت از نشانه ­های جغرافیایی مصوب ۱۳۸۳ و کنوانسیون­ ها و موافقت­نامه ­های بین­ المللی همچون کنوانسیون پاریس، موافقت­نامه ­های مادرید و لیسبون حمایت به عمل می­ آید. لیکن، هر کدام از این قوانین دارای خلاها و نارسایی­ هایی بوده که حمایت از نشانه­ های جغرافیایی ایران را با چالش­ های حقوقی جدی مواجه کرده است؛ به طوری که کماکان محصولات اصیل ایرانی در بازارهای داخلی و خارجی مورد سوء استفاده و جعل قرار گرفته و در نهایت سبب گمراهی مصرف­ کنندگان واقعی شده است. نوشتار حاضر ضمن تبیین مهم ­ترین خلاها و موانع پیش­روی، بر آنست تا فرصت­ ها و راهکارهایی را جهت رفع ناکارآمدی نهاد نشانه­ های جغرافیایی معرفی کرده و پیشنهادهایی برای بهبود وضعیت حقوقی این نشانه­ ها ارائه کند.

کلیدواژه ها

نشانه های جغرافیایی, حق انحصاری, دانش سنتی, علائم جمعی و تضمینی, موافقت نامه ی تریپس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.