ارزیابی جرم شناختی ترس از جرم در مقایسه با ناامنی در محاربه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه دیدگاه های حقوق قضائی، دوره: 26، شماره: 93
  • کد COI اختصاصی: JR_JLVIE-26-93_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا رهبرپور

دانشگاه علامه طباطبائی

حسین نورمحمدی

دانشگاه علامه طباطبائی

چکیده

ماده ۲۷۹ از قانون مجازات اسلامی مصوب۱۳۹۲، با تصریح به عبارت: «به نحوی که موجب ناامنی در محیط گردد»، به ماهیت مقید جرم محاربه و لزوم احراز ناامنی به عنوان نتیجه مجرمانه تاکید دارد. در مصادیقی از این جرم، ناامنی نه در تقارن با خود جرم بلکه متاثر از مولفه های دیگری از قبیل  انعکاس گزینشی اخبار جنایی، خطاب قراردادن متهم با عباراتی نامانوس مانند «شیطان» و «خون آشام» و  نمایش تصاویر دوربین های مدار بسته  صحنه جرم توسط رسانه های جمعی بروز می کند. این شکل از ناامنی که با قرائتی جرم شناختی «ترس از جرم» نامیده می شود، اگرچه با ناامنی به عنوان نتیجه در جرم محاربه به دلیل تمایل هر دو مفهوم به احتمال بزه دیدگی شباهت دارد ولی از یکدیگر متفاوت بوده و امکان  تفکیک این دو شکل از  ناامنی را در برخی موارد بسیار دشوار خواهدکرد. در پژوهش حاضر نگارندگان تلاش خواهند کرد تا ضرورت این تفکیک و اجتناب از توسعه و گسترش مفهومی و مصداقی جرم محاربه را بر مبنای ناامنی به وضوح و آشکارا نشان دهند.

کلیدواژه ها

محاربه, ناامنی, ترس از جرم, پدیده جرم شناختی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.