مدلسازی شاخص کیفی توده سنگ با استفاده از روشهای تخمین و شبیه سازی زمین آماری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی داده کاوی در علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: EARTHSCI03_082
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد سبزواری ده کبود

کارشناسی ارشد زمین شناسی مهندسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه یزد، ایران

عنایت اله امامی میبدی

استادیار، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه یزد، ایران

چکیده

در این دست نوشته، پارامتر شاخص کیفی توده سنگ سد معشور به روش های زمین آمار و شبیه سازی مورد بررسی قرار گرفت. برای نیل به این هدف ابتدا مطالعات آماری روی نتایج آنالیز ۱۹ گمانه حفاری شده انجام شد. در ادامه به کمک داده های آماری، یک مدل سه بعدی برای این پارامتر ساخته شد. سپس با استفاده از تخمین کریجینگ و تخمین معمولی به بررسی های آماری این شاخص پرداخته شد و بعد از این روش با استفاده از شبیه سازی گوسی متوالی و همچین شبیه سازی شاخص متوالی مدل طراحی و پارامترهای آماری مورد بررسی قرار گرفت. در شبیه سازی شاخص و کریجینگ شاخص دادهای زیر ۲۰ درصد به عنوان دادهای فاقد عملکرد در نظر گرفته شد و داده های بالای ۲۰ درصد به عنوان دادهای موثر در ارزیابی ریسک و تخمین مدنظر قرار گرفت. نتایج نشان مدهد که مدل تخمین به عنوان یک مدل درون یاب با کاهش واریانس تخمین سبب بهینه سازی نااریبی مدل میشود و روش شبیه سازی حداقل و حداکثر مقدار را میتواند به خوبی بازیابی نماید. در پاپان نیز با مقایسه روش کریجینگ و مدل E-type این نتیجه حاصل شد که مدل E-type در بازسازی عیار حداکثر و حداقل موفق نبوده و فقط در بازتولید عیار میانگین خوب عمل میکند.

کلیدواژه ها

شبیه سازی گوسی متوالی، کریجینگ معمولی، سد معشوره، شاخص کیفی توده سنگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.