تدوین سناریوها و استراتژی های توسعه روستایی کشور در افق ۱۴۱۴ با رویکرد آینده پژوهی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه چشم انداز شهرهای آینده، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JVFC-4-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 146
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاظم عیدیوندی

msc student of turism geography

علیرضا قانع

msc sudent

الناز فرشاد

msc sudent

فاطمه محمدی جعفرآبادی

msc student

چکیده

مناطق روستایی ایران در زمان حساس از روند تحول و توسعه روستایی-شهری خود قرار دارند . برای رشد و توسعه آینده مناطق روستایی کشور و تقویت چشم­انداز اجتماعی و اقتصادی سریع روستایی، تغییرپذیری روستاهای ایران امری ضروری و لازم است که باید مورد توجه مسئولین و تمام بازیگران و دینفعان توسعه روستایی کشور قرار گیرد. به همین دلیل برای توسعه بیشتر روستاهای کشور لازم است محرک­ها و استراتژی­های آینده توسعه روستایی را تدوین نمود. هدف این پژوهش نیز تدوین و ارائه محرک­ها و استراتژی­های آینده توسعه روستایی در افق ۱۴۱۴ با رویکرد آینده پژوهی است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش ترکیبی(کمی و کیفی) است. جامعه آماری کارشناسان دانشگاهی و مدیران مرتبط با فرایند روستایی در سطح کشور بوده است. با استفاده از روش نمونه­گیری غیراحتمالی و  به صوت هدفمند ۲۰ نمونه انتخاب شد. برای گردآوری داده­ها و اطلاعات، با توجه به مدل­ها و هدف تحقیق از پرسش­نامه تاثیرات متقابل آینده­پژوهی و مصاحبه استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها و اطلاعات از مدل ساختاری و نرم­افزار میک­مک استفاده شد. نتایج پژوهش گویای آن بود که بهبود ظرفیت مقامات محلی برای رفع نیازهای جمعیت رو به افزایش روستایی، هماهنگی سیاست­های روستایی و شهری و همسو کردن زمینه­های اصلاح استراتژی­ها، مدرن سازی مناطق روستایی با استفاده از روستاهای هوشمند، تامین اعتبارات و سیستم­های بانکی در مناطق روستایی/ خدمات اعتباری و مالی، تکامل و بهبود بهره­وری از همه عناصر تشکیل دهنده زنجیره ارزش کشاورزی و نهایتا افزایش آموزش فراگیر روستایی و مداخله آنها در سرمایه گذاری و برنامه ریزی روستایی مهم­ترین سناریوها و استراتژی­های توسعه روستایی در ایران هستند. بیان استراتژی­ها و و کاربرد آنها می­تواند زمینه­ای برای اصلاح سیاست­ها و استراتژی­های تقویت و توسعه چشم­انداز روستایی کشور و راهنمایی برای تعیین مسیر آینده مناطق روستایی کشور باشد.

کلیدواژه ها

Scenarios and Strategies, Future Research, Iran ۱۴۱۴, rural development, scenarios, توسعه روستایی, سناریوها, استراتژی ها, آینده پژوهی, ایران ۱۴۱۴

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.