تبیین جایگاه آینده در برنامه ریزی شهری راهبردی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه چشم انداز شهرهای آینده، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JVFC-4-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرید بشیان

PhD Candidate, Islamic Azad University

هادی سروری

Assistant Professor, Islamic Azad University

تکتم حنایی

Associate Professor, Islamic Azad University

علی اکبر سروری

Assistant Professor, Islamic Azad University

چکیده

ماهیت پیچیده شهرها و رشد شتابان فناوری به همراه وقوع تحولات اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و ... موجب شده است شهرها مورد آماج شدیدترین تکانه­ ها قرار گرفته و برنامه ریزان شهری نتوانند همپای این تغییرات به حل چالش­ها بپردازند. در این راستا، برنامه ریزی راهبردی به­ عنوان یکی از مهم­ترین رهیافت­ ها در برنامه ریزی شهری که توجه ویژه­ای به آینده دارد، دیگر ضمانت کننده موفقیت در چنین محیطی نمی­باشد. بنابراین، لازم است تا جایگاه آینده در ارتباط با فرآیند برنامه ریزی شهری راهبردی تبیین گردد. لذا هدف پژوهش صراحت­ بخشی به جایگاه آینده در فرآیند برنامه ریزی شهری راهبردی می­باشد. رویکرد پژوهش حاضر کیفی بوده و از روش فراترکیب برای دستیابی به هدف مذکور استفاده شده است. ۱۰۴ منبع فارسی و انگلیسی در ارتباط با پژوهش استخراج شده که از این میان، ۲۶ منبع با استفاده از روش کسپ، غربال و با بهره گیری از نرم افزار MAXQDA۲۰۲۰ کدگذاری شده اند. در مجموع ۱۰۸ کد، ۱۳مفهوم و ۵ مقوله به ­دست آمده­است. نتایج پژوهش گویای آن است در فرآیند برنامه ریزی شهری راهبردی لازم است به موضوعات، عمیق ­تر نگریسته شود و با بهره گیری از نگاهی نقادانه لایه­ های پنهان شهر مانند موضوعات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی مورد توجه قرار گیرند. زیرا که این موضوعات، پیشران و مبنای دستیابی به پیش­بینی­ صحیح از آینده مطلوب هستند. همچنین راهبردها و اقدامات پیشنهادی علاوه بر نوآورانه بودن باید در برگیرنده گونه­ های مختلفی از آینده­ های محتمل باشند تا بتوانند دستیابی به آینده مطلوب را، واقع گرایانه­ تر پی جویی کنند.

کلیدواژه ها

: Strategic urban planning, Future, Foresight, Meta-synthesis, city, برنامه ریزی شهری راهبردی, آینده, آینده نگاری, فراترکیب, شهر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.