بررسی نقش ادراک کارکنان و تسهیم دانش سازمانی (مطالعه موردی سازمان های دانش محوراستان سمنان)
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: همایش علوم مدیریت نوین
- کد COI اختصاصی: CMMS01_160
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 3048
نویسندگان
استادیار دانشگاه سمنان-سمنان
دانشجوی کارشناسی ارشدMBA
چکیده
امروزه تسهیم دانش یکی از اجزای اصلی در چرخه مدیریت دانش برای رسیدن سازمانها به موفقیت نقش بسزایی دارد.در این پژوهش به دنبال سنجش و ارزیابی سطح ادراک کارکنان و رابطه آن با تسهیم دانش در سازمان های دانش محور هستیم. ازدلایل اهمیت تسهیم دانش این است که باعث کاهش هزینه ها،بهبود عملکرد،بهبود ارائه خدمات به مشتریان،کاهش زمان توسعه محصولات جدید،کاهش زمان تحویل کالا به مشتری و در نهایت کاهش هزینه های مربوط به یافتن و دسترسی به انواع ارزشمند دانش در داخل سازمان کاهش خواهد یافت.ادراک کارکنان از تسهیم دانش سازمانی به عوامل متعددی بستگی دارد. لذا این پژوهش با هدف بررسی ادراک کارکنان، به منظور شناسایی وضع موجود تسهیم دانش در راستای تحقق کاراتر تسهیم دانش در سازمان های دانش محور انجام شده است. در این پژوهش ادراک کارکنان از تسهیم دانش به عنوان متغیر وابسته در رابطه با تسهیم دانش مورد بررسی قرار می گیرد.بر اساس یافته های این تحقیق ادراک کارکنان،بر عوامل سازمانی نظیر: تعهد به تسهیم دانش،اندازه سازمان،جو تعامل اجتماعی،ساختار پاداش ،موقعیت سازمانی،فرهنگ سازمانی،فناوری اطلاعات،لذت از کمک به دیگران،اعتماد کارکنان به یکدیگر،آموزش ارتباط رابطه معناداری وجود دارد که این عوامل نیز بر تسهیم دانش در سازمان های دانش محور تاثیرگذارند. بر این اساس با جمع آوری پرسش نامه از سوی 57 کارشناس در سازمان های دانش محور و تجزیه و تحلیل آن به کمک نرم افزارSPSS فرآیند ارتباط بین ادراک کارکنان و تسهیم دانش سازمانی، در جهت رسیدن سازمان به اهدافش بررسی شده است. که در این راستا دست یابی به اهداف بسیار موفق بوده است و موجب موفقیت و پیشرفت سازمان شده استکلیدواژه ها
مدیریت دانش،تسهیم دانش،ادراک،سازمان های دانش محورمقالات مرتبط جدید
- ارزیابی سطح سواد فناوری اطلاعات هنرآموزان هنرستان های شهرستان مرند
- بررسی سطح سواد فناوری اطلاعات موردنیاز هنرآموزان
- شناسایی عوامل موثر روانشناختی برایجاد رفتارهای اضطرابی
- بررسی اثر گذاری قابلیت فناوری اطلاعات و ارتباطات و مدیریت ارتباط با مشتری مبتنی بر هوش مصنوعی بر عملکرد روابط و پایداری اجتماعی با تاکید بر نقش میانجی پویایی صنعت (مطالعه موردی: شرکت های بازرگانی استان مازندران)
- توانایی زنجیره تامین برای سیستم های تولید انعطاف پذیر
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.