مدل یابی خودتنظیمی هیجانی دانش آموزان بر اساس فرآیندهای ارتباطی خانواده، جو مدرسه و سرسختی روانشناختی با نقش واسطه ای تاب آوری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی سلامت و رفتار اجتماعی، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_HPSB-2-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شهروی

گروه روانشناسی بالینی تربیتی، واحدتهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی،تهران، ایران

افسانه قنبری پناه

استادیار گروه مشاوره، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران،ایران

محمدمهدی شریعت باقری

استادیار گروه روان شناسی بالینی- تربیتی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

شیرین کوشکی

دانشیار گروه روان شناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف مدل یابی خودتنظیمی هیجانی دانش آموزان بر اساس فرآیندهای ارتباطی خانواده، جو مدرسه و سرسختی رواشناختی با نقش واسطه ای تاب آوری انجام شده است. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی و با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری تحقیق حاضر ، شامل کلیه دانش آموزان پسر مشغول به تحصیل در مقطع دوره دوم دبیرستان های تهران در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ بودند که نمونه ای به حجم ۳۸۵ نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (۲۰۰۱)، عملکرد خانواده اپشتاین و همکاران (۱۹۸۳)، جو مدرسه زولیگ و همکاران(۲۰۰۹)، سرسختی روانشناختی کوباسا و همکاران (۱۹۸۲) و تاب آوری کانرو دیویدسون (۲۰۰۳) پاسخ دادند. نتایج حاکی از آن بودند که مدل خودتنظیمی هیجانی براساس فرآیندهای ارتباطی خانواده، جو مدرسه و سرسختی روانشناختی با واسطه تاب آوری از برازش مطلوبی برخوردار است. همچنین اثر مستقیم و غیرمستقیم فرآیندهای ارتباطی خانواده بر تنظیم مثبت هیجان معنادار ولی بر تنظیم منفی هیجان معنادار نبود و اثر مستقیم جو مدرسه بر تنظیم مثبت و منفی هیجان معنادارنبودند ولی اثر غیرمستقیم جو مدرسه بر تنظیم مثبت هیجان معنادار بود. همچنین اثر مستقیم و غیرمستقیم سرسختی روانشناختی بر تنظیم مثبت و منفی هیجان معنادار بودند.در نتیجه یافته های این پژوهش، خانواده و مدرسه بر تنظیم مثبت هیجان دانش آموزان تاثیر دارند و ویژگی سرسختی روانشاختی بر تنظیم مثبت و منفی هیجان دانش آموزان تاثیر دارد.

کلیدواژه ها

تاب آوری, خودتنظیمی هجانی, خانواده, سرسختی, مدرسه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.