بررسی تنوع فیتوشیمیایی بین برخی ژنوتیپ ها و اندام های مختلف گل ماهور در شمال غرب ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهش های پیشرفته در گیاهان دارویی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ARMP-1-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سونیا امینی

دانشجوی دکترا، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه

محمد فتاحی

دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه

حسین ناظمیه

استاد، مرکز تحقیقات ریزفناوری دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز

چکیده

اندام های گونه های مختلف گل ماهور (Verbascum spp) به دلیل برخورداری از ساپونین ها، فنل ها، فلاونوئیدها و موسیلاژ خواص و اهمیت بسزایی در صنایع دارویی دارند. غرب ایران یکی از مراکز اصلی تنوع گونه های مختلف گل ماهور به شمار می رود. با هدف شناخت و بهره برداری از ظرفیت ژنوتیپ های بومی در کارهای اصلاحی، تنوع ژنتیکی این گیاه در شمال غرب ایران (۴۰ منطقه از استان های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کردستان) بر اساس تنوع فیتوشیمیایی (فنل کل، فلاونوئید کل، ساپونین کل و فعالیت آنتی اکسیدانی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که ژرم پلاسم متنوعی از گل ماهور در شمال غرب ایران وجود دارد و بین ژنوتیپ های مورد مطالعه تفاوت معنی دار آماری مشاهده شد. بیشترین مقدار فنل کل (۳۵/۴۴ میلی گرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک) در اندام ریشه ژنوتیپ (V. stachydiforme) G۸ و بیشترین مقدار فلاونوئید کل (۳۲/۶ میلی گرم کوئرسیتین بر گرم وزن خشک) در اندام برگ ژنوتیپ G۲ (V. erianthum) مشاهده شد. بر اساس نتایج این تحقیق مشخص شد ژنوتیپ های G۲، G۸، G۱۰ و G۱۴ از نظر بسیاری از صفات (مقدار فنل کل، فلاونوئید کل، ساپونین کل و فعالیت آنتی اکسیدانی) بر دیگر ژنوتیپ ها برتری دارند و می توان بعد از مطالعات تکمیلی از آنها در برنامه های اصلاحی استفاده کرد.

کلیدواژه ها

ترکیبات فنلی, ساپونین کل, شمال غرب ایران, گل ماهور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.