افسردگی اجتماعی ، اعتماد اجتماعی و نقش آن در بروز فساد های اخلاقی حسابداران
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: نهمین کنفرانس بین المللی علوم مدیریت و حسابداری
- کد COI اختصاصی: IMSYM09_103
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 280
نویسندگان
استادیار گروه حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند
دانشجوی دکتری رشته حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند
کارشناسی ارشد رشته حسابداری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند
دانشجوی کارشناسی رشته حسابداری، دانشکده سپیده کاشانی واحد بیرجند
چکیده
افسردگی به عنوان یک اختلال روانی ، موضوعی اجتماعی و فراگیر است . بنابراین این مسئله به بررسی عوامل اجتماعی نیاز دارد که با افسردگی در ارتباط هستند و ابتلا به آن را توضیح می دهند. افسردگی اجتماعی پیامدهای خطرناکی برای جامعه خواهد داشت ر برای بر طرف کردن آن بایستی از ابعاد مختلف به این مسئله نگریست ، می توان گفت : از بعد اقتصادی بایستی معیشت مردمو شرایط حداقلی آنها تامین شود، از بعد فرهنگی در افراد روحیه شادی و نشاط را نگه دارند و شرایط را به گونه ای نشان ندهند که افراد گمان کنند در بن بست کامل قرار گرفته اند. از طرفی اعتماد اجتماعی شاخص مهمی در شکل گیری انضباط در روابط اقتصادیو اجتماعی است . بهبود در اعتماد اجتماعی ، موجب ارتقاء و تقویت روابط اجتماعی ، نگرش، احترام به قانون، عملکرد اجتماعی وæ شغلی افراد خواهد شد. در مقابل ، فقدان اعتماد اجتماعی اثرات نامطلوبی مانند رشوه، فساد و عدم شفافیت مالی و به تبع آن فسادهای اخلاقی به ویژه در حرفه هایی که با منابع مالی سر و کار دارند را به همراه خواهد داشت . فساد اخلاقی در هر جامعه ای، با هر نوع بینش و حکمرانی ، اعم از دموکراسی ، دیکتاتوری یا اقتصاد آزاد، واقعیتی غیر قابل انکار است که تنها در میزان و حدود آن تفاوت وجود دارد. لذا جامعه حسابداری هم از این قاعده که افسردگی اجتماعی و همچنین تضعیف یا نبود اعتماد اجتماعی ، منجر به فسادهای اخلاقی در این حرفه خطیر خواهد شد، مستنثی نمی باشد.کلیدواژه ها
افسردگی اجتماعی ، اعتماد اجتماعی ، اخلاق اجتماعی و فسادهای اخلاقی حسابدارانمقالات مرتبط جدید
- بررسی و شناسایی ارتباط یادگیری سازمانی با عملکرد شرکت با نقش میانجی خلاقیت و مدیریت کیفیت جامع
- بررسی تاثیر تردید حرفه ای و ویژگیهای شخصیتی بر کیفیت گزارش حسابرسی
- بررسی تاثیر اشتیاق کارآفرینانه بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی با نقش میانجی رهبری کارآفرین (مورد مطالعه: صنایع نساجی هالل ایران)
- تاثیر انعطاف پذیری کارکنان بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی
- تاثیر همدلی سازمانی بر مشارکت کارکنان با نقش میانجی جو سازمانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.