نقشه سازی ارزش خدمات هیدرولوژیکی بومسازگان جنگلی زاگرس (مطالعه موردی زاگرسی شمالی ، حوزه سروآباد)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین همایش ملی منابع طبیعی و توسعه پایدار در زاگرس
  • کد COI اختصاصی: NRSTZAGROS03_116
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 185
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جلال هناره

استادیار پژوهش ، بخش تحقیقات جنگل ها و مراتع ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه ، ایران

مازیار حیدری

استادیار پژوهش ، بخش تحقیقات جنگل ها و مراتع ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران.

چکیده

با توجه به نیاز به شناخت و تبیین خدمات اکوسیستمی حوضه آبخیز و برآورد ارزش اقتصادی آنها، و همچنین تخریب روزافزون بومسازگان جنگلی زاگرس در سالهای اخیر، ضرورت توسعه پژوهش های ارزشگذاری در این منطقه ، به منظور افزایش آگاهی سیاست گذاران و تصمیم گیران دوچندان شده است . این تحقیق با فرض اینکه ارزش خدمات اکوسیستمی جنگل های زاگرس به مراتب بیشتر از ارزش کالاهایی است که از آن برداشت می شود و با هدف برآورد ارزش و نقشه سازی خدمات حفاظت و ذخیره آب در جنگلهای زاگرس شمالی در حوزه سروآباد استان کردستان انجام شده است . در این پژوهش ، براساس خصوصیات منطقه مورد مطالعه ، مرز مناطق همگن مشخص و تفکیک شده است . خدمات حفاظت و ذحیره آب در جنگلهای منطقه مورد بررسی ، کمی سازی شده و ارزش اقتصادی آنها ازطریق محاسبه های مالی و روش هزینه جایگزین انجام گرفته است . در نهایت ، نقشه متناظر با ارزش حفاظت و تنظیم آب تهیه شد. باتوجه به مساحت بومسازگان جنگلی سروآباد، ارزش اقتصادی کل آب ذخیرهشده در سفرههای آب زیرزمینی در سطح کل حوضه مورد مطالعه و در یک هکتار به ترتیب ۴/۲۵۲۷ و ۷۹/۰ میلیون ریال به دست آمد. نتایج نشان می دهند که ارزش خدمات حفاظت و ذخیره آب در حوزه مورد مطالعه و در میان واحدهای همگن در سطح ۳۲۲۹ هکتار به میزان ۹۶/۱ برابر تغییر می کند.

کلیدواژه ها

زاگرس شمالی ، روش هزینه جایگزین ، خدمات اکوسیستمی ، سروآباد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.