بررسی آلودگی انگلی دستگاه گوارش قوچ و میش اصفهان(Ovis orientalis isphahanica)در پارک ملی و پناهگاه حیات وحش قمیشلو

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین همایش ملی منابع طبیعی و توسعه پایدار در زاگرس
  • کد COI اختصاصی: NRSTZAGROS03_059
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 194
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه چمنی

چکیده

پارک ملی و پناهگاه حیات وحش قمیشلو در غرب اصفهان، یکی از مهمترین مناطق حفاظت شده در این ناحیه و زیستگاه گونه های متعدد حیات وحش است . از آنجایی که قوچ و میش یکی از گونه های حمایت شده مهم در ایران است ، بیماریهای انگلی در کنار مشکلات دیگر، می تواند جمعیت این حیوان را آسیب پذیرتر کرده و به سمت انقراض پیش ببرد. لذا هدف از این تحقیق ، شناسایی انگل های گوارشی قوچ و میش اصفهان در این منطقه و بررسی ارتباط احتمالی آن با چرای آزاد دام های اهلی در پنج ماه از سال در منطقه می باشد. بدین منظور، در فصل بهار و تابستان طی سه نوبت صبح ، ظهر و عصر، ۷۰ نمونه سرگین تازه ی قوچ و میش جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل شد. ده نمونه مدفوع دام نیز در محل چرای مشترک، نمونه برداری گردید. از روش کلیتون لین برای شناسایی تخم های انگل و از روش برمن برای آماده سازی و شناسایی گونه های انگل استفاده گردید. نتایج حاصل از کشت نمونه های آلوده حاکی از ۹/۱۹ درصد ( ۱۴/۷ درصد تریشوریس ، ۸۵/۲ درصد مونیزیا و ۱۰درصد مارشالاژیا) آلودگی در بین نمونه های مورد مطالعه در منطقه است . اقلیم ، نحوه تغذیه و پوشش گیاهی از عوامل موثر در نوع و فراوانی انگل های دستگاه گوارش هستند. اگرچه در این مطالعه میزان آلودگی نمونه های مورد بررسی نگران کننده نیست اما به نظر می رسد که در شرایط نامناسب مانند خشکسالی و گرسنگی ، عفونت انگلی باعث یک مشکل جدی در جمعیت این گونه گردد.

کلیدواژه ها

قمیشلو، پارک ملی و پناهگاه حیات وحش ، مدفوع، قوچ و میش اصفهان، انگل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.