تولید گلخانه ای ماهی تیلاپیا به روش آکواپونیک

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی علوم دریایی " با رویکرد نوآوری در اکوسیتم های آبی بر تکیه بر اقتصاد دریاپایه"
  • کد COI اختصاصی: MSRICONF01_068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسرین مشائی

سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، مرکز تحقیقات ملی آبزیان آب های شور، صندوق پستی ۱۵۹، یزد، ایران

فرهاد رجبی پور

سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، مرکز تحقیقات ملی آبزیان آب های شور، صندوق پستی ۱۵۹، یزد، ایران

چکیده

سیستم آکواپونیک عبارت از ادغام سیستم هیدروپونیک با آبزی پروری در یک سیستم بازگردش است که فضولات و متابولیت های تولید شده توسط ماهیان پرورشی از طریق نیتراسیون و جذب آنها توسط گیاهان خارج می شود. باکتری های موجود در ذرات غذایی و مرتبط با ریشه های گیاهی در انتقال نوترینت ها نقش دارند. گیاهان به عنوان فیلتر بیولوژیک با خروج فضولات ماهیان کیفیت آب محیط پرورش را بهبود می بخشند. در پژوهش های انجام شده، تولید توام ماهی تیلاپیا با سبزیجات، صیفی جات، علوفه ، گیاهان دارویی و زینتی با فناوری آکواپونیک در مقیاس نیمه تجاری به بهره برداری رسیده است . در یک پکیج تجاری ۵۰۰ مترمربعی استاندارد UVI، برآورد تولید سالانه حدود ۵.۲ تن ماهی تیلاپیا و ۲۰-۵.۱ تن محصولات گیاهی -بر حسب نوع گیاه کشت شده- بود. اساس تولید در سیستم آکواپونیک مصرف بهینه و حفظ آب در سیستم ، عدم نیاز به اراضی کشاورزی و خاک، امکان اجراء در مزارع با آب غیردائم ، کاهش استفاده از کودها و سموم، فعالیت آبزی پروری /کشاورزی توام با ملاحظات محیط زیستی ، تولید متراکم ماهی /محصولات گیاهی سالم و افزایش تنوع تولیدات مزرعه است . ایران عزیز کشوری با تنوع آب و هوایی است و زمین های غیرقابل کشاورزی پهنه وسیعی از ایران را فراگرفته اند. ذخایر آب در کشور دارای محدودیت و توزیع ناهمگن زمانی و مکانی است . کارآیی آب کشاورزی در کشور نامطلوب و بازده آن پایین است . خاک ایران به علت استفاده بیش از اندازه از کودهای شیمیایی با فرسایش شتابان روبه رو شده است نیاز. بخش کشاورزی به کودهای شیمیایی عمدتا از طریق واردات تامین می شود. باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی اغلب با آثار و تبعات ناگواری برای سلامت جامعه همراه است . کاربرد فناوری های نوین جهت افزایش کارآیی مصرف آب و تولید محصولات سالم ضرورت دارد. ترویج تولید ماهی /گیاه در سیستم آکواپونیک ، پاسخ مناسبی به نیاز بخش های آبزی پروری / کشاورزی است .

کلیدواژه ها

آکواپونیک ، تیلاپیا، سبزیجات، گیاهان دارویی ، علوفه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.