بررسی اثرات P-دلتا در قابهای ساختمانی فولادی با اتصالات نیمه صلب با در نظر گرفتن رفتار غیر خطی

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: سومین کنگره ملی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: NCCE03_455
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1758
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر سعادتی فرد

کارشناس ارشد زلزله دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی شریف

سیدوحید خوانساری

استادیار دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی شریف

چکیده

نیروی زلزله باعث جابجایی طبقات یک ساختمان شده و در نتیجه نقطه اثر نیروی وزن نیز جابجا می شود که این موضوع باعث بوجود آمدن لنگرها و تغییر مکانهای ثانویه در ستونها می گردد. این پدیده را اثر P-دلتا می نامند. از طرفی، در ساختمانهای فولادی رایج، دو نوع اتصال مفصلی و صلب در اشکال مختلف اجرا می گردد که اتصالات"مفصلی اسمی" درصدی لنگرگیرداری داشته و اتصالات "صلب اسمی" نیز کاملا صلب عمل نمی کنند و لذا می توان تمامی این اتصالات را اتصالاتی نیمه صلب در نظر گرفت که درصدهای صلیب گوناگونی دارند. در این مطالعه رفتار تعدادی قابهای 2 و 3 دهانه دارای تعداد طبقات بین 6 الی 20، از ابتدای بارگذاری تا فروریزی، در خضور و غیاب اثرات P-دلتا با درصدهای متفاوت جهت صلیب اتصالات، و با در نظر گرفتن اثر مقاومت اتصال، Mp، مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج بدست آمده، طرح و استفاده از اتصال یاد شده تاثیر بسزایی در افزایش شکل پذیری قابها، خصوصا در حیطه غیرخطی، دارد. بعلاوه چنانچه طراحی اتصالات نیمه صلب، از یک طرف، و جایگزینی مناسب این اتصالات در قاب، از طرف دیگر، بگونه ای باد که در زمان بروز رفتار غیرخطی، اتصالات به عنوان عنصری فدا شونده و زودتر از دیگر اعضا سازه، وارد ناحیه غیرخطی شوند، رفتار لرزه ای سازه در طراحی بر اساس عملکرد، بطور محسوسی بهبود می یابد. همچنین ، استفاده از اتصالات نیمه صلب سبب افزایش رانش طبقات مختلف قابها و نیز افزایش لنگرهای تکیه گاهی می گردد که این امر با در نظر گرفتن اثرات P-دلتا کاهش صلیب اتصالات، و افزایش ارتفاع سازه، بطور قابل ملاحظه ای تشدید می گردد.

کلیدواژه ها

اثرات p-دلتا ، رفتار غیرخطی ، اتصال نیمه صلب ، قابهای ساختمانی فولادی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.