اثر تیمار تدخین پس از برداشت با سولفید هیدروژن روی ویژگی های کیفی و آنتی اکسیدانی قارچ دکمه ای سفید خوراکی (Agaricus bisporus) در طول دوره عمر قفسه ای

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهش های صنایع غذایی، دوره: 33، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_FOODRE-33-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحیم نقشی بند حسنی

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز،تبریز، ایران

مهتاب مرادی

دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی دانشگاه تبریز

ناصر مهنا

گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

چکیده

زمینه مطالعاتی: قارچ دکمه ای (Agaricus bisporus)بیشترین تولید را در بین قارچ های دنیا دارد. با این حال، این قارچ ها دارای مقدار آب و شدت تنفس بالایی هستند. لذا کاربرد تیمارهای پس از برداشتی مانند سولفید هیدروژن (H۲S) که به عنوان مولکول تقویت کننده سیستم های آنتی اکسیدانی در محصولات مختلف شناخته شده، می تواند منجر به حفظ کیفیت و بهبود عمر قفسه ای قارچ دکمه ای شود. هدف: به همین منظور آزمایشی جهت بررسی اثر تیمار پس از برداشت هیدروسولفید سدیم (NaHS) به عنوان یک آزادکننده گاز H۲S بر ویژگی های کیفی و آنتی اکسیدانی قارچ دکمه ای، اجرا گردید. روش کار: این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در شش غلظت NaHS (۲۵/۰، ۵/۰، ۷۵/۰، ۱، ۲۵/۱ و ۵/۱) به عنوان آزادکننده گاز H۲S با سه تکرار به همراه تیمار شاهد (آب مقطر) صورت گرفت. به منظور اعمال تیمار تدخین H۲S، پس از توزین NaHS، آنرا در یک بشر حاوی ۲۰۰ میلی لیتر آب مقطر در دمای ۲۰ درجه سانتی گراد قرار گرفتند. برای اندازه گیری صفات موردنظر، نمونه برداری از قارچ ها در روزهای صفر، ۲، ۴ و ۶ انجام شد. نتایج: نتایج این پژوهش نشان داد که تیمار ۵/۰ میلی مولارNaHS تاثیر بیشتری در کاهش قهوه ای شدن کلاهک قارچ دکمه ای نسبت به سایر تیمارها داشت. درصد بازشدگی کلاهک و درصد کاهش وزن در قارچ های تحت تیمار ۵/۰ میلی مولار NaHS به میزان بسیار زیادی کمتر بود. قارچ های تحت تیمار ۵/۰ میلی مولار NaHS، میزان درصد ماده خشک و سفتی بیشتری در پایان ۶ روز نگهداری در قفسه نشان دادند. افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی و مهار رادیکال DPPH در قارچ-های دکمه ای تیمار شده با ۵/۰ میلی مولار NaHS مشاهده گردید که همراه با افزایش معنی دار تجمع اسید آسکوربیک و محتوی فنل کل در این قارچ ها بود.

کلیدواژه ها

آنتی اکسیدان, سفتی بافت, سولفید هیدروژن, عمر قفسه ای, قارچ دکمه ای, قهوه ای شدن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.