مطالعه ی ریزریخت شناسی دانه ی گرده و بذر گیاه پنج انگشت (Vitex angus-castus) در استان گلستان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی زیست شناسی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: BIOMED01_230
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 200
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه نیازپور گنبدی

دانشجوی کارشناسی ارشد زیست شناسی گیاهی، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه و فنی مهندسی، دانشگاه گنبد کاووس، گلستان

علی ستاریان

دانشیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه و فنی مهندسی، دانشگاه گنبد کاووس، گلستان

ابوالفضل دانشور

استادیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه و فنی مهندسی، دانشگاه گنبد کاووس، گلستان

الهام امینی

استادیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه و فنی مهندسی، دانشگاه گنبد کاووس، گلستان

چکیده

امروزه خطرات مختلفی از جمله خشکسالی ، چرای بیش از حد دام، برداشت بیش از حد گیاهان، ذخایر ژنتیکی این گیاهان را در خطر انقراض قرار داده است ؛ از این رو مطالعات سیستماتیکی بر روی گونه های مختلف گیاهی امری لازم بنظر می رسد. در این مطالعه ریزریخت شناسی دانه ی گرده و بذر نمونه های گیاه پنج انگشت (Vitex angus-castus) واقع در دو روستای قازانقایه و قوشه تپه در شهرستان مراوه تپه ، واقع در شرق استان گلستان مورد مطالعه قرار گرفت . نمونه های گیاه پنج انگشت براساس فنولوژی درختچه در منطقه جمع آوری و اطلاعات و جزئیات دقیق نمونه های هر منطقه ثبت شد. دانه گرده توسط دستگاه میکروسکوپ نوری (LM) و میکروسکوپ الکترونی نگاره (SEM)، و ۲۰ دانه از جمعیت های جمع آوری شده از دو روستا، بوسیله ی لوپ و میکروسکوپ الکترونی مورد بررسی قرار گرفت . نتایج نشان داد که تمام دانه های گرده در هر دو جمعیت ، دارای سه شیار هستند؛ شکل گرده در جمعیت های قازانقایه کروی کشیده با اندازهی کوچک و در قوشه تپه نیمه کشیده با اندازهی بزرگتر می باشند. دانه ی این گیاه از نظر شکل همه بادامی شکل بوده و بین جمعیت ها تفاوت وجود ندارد؛ ولی از نظر تزیینات خارجی دانه ، در جمعیت قازانقایه سطح دانه حفرهدار است درحالی که در جمعیت های قوشه تپه سطح دانه چروکیده و مخطط است . بنابراین دانه های جمعیت های مورد بررسی از لحاظ اندازه و تزئینات سطح خارجی از یکدیگر متمایز می شوند. دادههای این تحقیق می تواند اطلاعات پایه ای را جهت بررسی و حفاظت بیشتر این گونه ی در خطر انقراض قرار دهد.

کلیدواژه ها

گرده، دانه ، Vitex، گلستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.