بررسی الگوی بیان ژن ژرماکرین D سنتاز، تعیین توالی پروموتر ژن ژرماکرین D سنتاز در گیاه ریحان تحت تنش خشکی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی زیست شناسی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: BIOMED01_188
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه خاکدان

استادیار گروه زیست شناسی، پردیس فرزانگان، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران

فاطمه بیکدلی

دانشج وی کارشناسی ارشد گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایرا ن

چکیده

ریحان (Ocimum basilicum L.)، گیاهی یکساله ، علفی و معطر از خانواده نعناعیان است . اسانس ریحان منبع غنی از ترکیبات ترپنوئیدی و فنیل پروپانوئیدی است و نیز در ترکیب با داروهای ضدروماتیسم در صنایع داروسازی مورد استفاده قرار می گیرد. برای رسیدن به اهداف مهندسی متابولیک داشتن درک درستی از فرایند بیان ژنهای بیوسنتزی و چگونگی تنظیم آنها ضروری است . در تحقیق حاضر، برای بررسی تاثیر تنش خشکی بر شکل گیری و کنترل تنظیم نسخه برداری مسیر بیوسنتز ترکیب ژرماکرین D در سه توده دارویی ریحان، پروفیل مقادیر mRNA ژن کلیدی ژرماکرین D سنتاز (GerDs) در سه سطح تنش خشکی (%۷۵:۱W، %۵۰ :۲W و %۲۵ :۳W ظرفیت زراعی ) با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز در زمان واقعی (qRT-PCR) اندازه گیری شد. به منظور ارتباط دقیق تر الگوی بیان ژن GerDs در شرایط تنش خشکی جداسازی، مشخصه یابی و تجزیه عملکردی پروموتر pGerDs نیز انجام گرفت . الگوی بیان ژن GerDs نشان داد که مقادیر نسخه های این ژن به طور معنی داری تحت تاثیر توده و سطوح تنش قرار دارد. هر سه توده بیشترین میزان بیان این ژن را در سطح تنش ۲W در مقایسه با گروه شاهد نشان دادند که با افزایش ۵/۳، ۱/۲ و ۳۷/۵ برابری نسخه های این ژن در این سطح برای هر سه توده به ترتیب همراه بود. نتایج تجزیه پروموتر ژن GerDs نشان داد که این توالی شامل عناصر مهم تنظیمی پاسخ دهنده به نور، گرما و تنش خشکی وسایز عوامل غیرزنده از جمله MYB، MYC و HSE می باشد. این نتایج می تواند به فهم چگونگی تنظیم سنتز ژرماکرین D و مهندسی متابولیکی آن را تسهیل نمایید.

کلیدواژه ها

ژن GerDs، تنش خشکی ، الگوی بیان ژن، پروموتر، عناصر تنظیمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.