بررسی تاثیر رویشگاه و مراحل مختلف رشد بر تغییرات بازده اسانس و ترکیبات فیتوشیمیایی گیاه بابونه آناتولی Anthemis wiedemanniana (Fisch. & C.A. Mey.) Holub

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی زیست شناسی گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: BIOMED01_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 106
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه نژاد حبیب وش

گرو ه زیست شناسی، دانشکد ه علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

چکیده

کمیت و کیفیت اسانس گیاهان دارویی به طور بارزی تحت تاثیر فاکتورهای زیستی و اکولوژیک قرار می گیرند. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تغییرات بازده اسانس و ترکیبات فیتوشیمیایی گونه بابونه آناتولی Anthemis wiedemanniana (Fisch. Holub & C.A. Mey.) در رویشگاههای مختلف آن در استان آذربایجان غربی در مراحل مختلف رشد بود. پس از برداشت سرشاخه های هوایی این گیاه در هر رویشگاه، اسانس گیری با استفاده از دستگاه کلونجر انجام گرفت و تجزیه مواد موثره اسانس با استفاده از دستگاههای GC و GC/MS انجام شد. دادهها در قالب طرحکاملا تصادفی با چهار تکرار تجزیه آماری شدند. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد، بیشترین بازده اسانس سرشاخه های گیاهان در سه مرحله رشد رویشی ، گلدهی و میوه دهی از رویشگاه قیزقلعه میاندوآب با اقلیم نیمه خشک به دست آمد که به ترتیب ، ۷۰/۰، ۸۸/۰ و ۷۵/۰ درصد بود. گروه بندی جمعیت ها توسط تجزیه خوشه ای نشان داد که تنوع ژنتیکی و منشا جغرافیایی می تواند دلیل گروهبندی جمعیت جنوب استان (قیزقلعه میاندوآب) در گروهی جدا از جمعیت های شمال استان (اشنویه ، انهر، قوشچی و راژان) باشد. بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق ، جهت حصول مقدار بیشتر ماده موثره اسانس ، رویشگاه میاندواب، رویشگاه برتر بود و جهت دستیابی به ترکیبات اسانس با خواص دارویی با ارزش، از قبیل کاریوفیلن اکسید، ادسمول و ایزوآرومادندرن نمونه برداری از رویشگاههای اشنویه ، قوشچی و انهر در مرحله رشد رویشی ; مقدار بالای فارنزن، رویشگاه میاندوب در مرحله رشد رویشی و مقدار بالای ترکیبات تی - کادینول و بتا سزکوئی فلاندرن، رویشگاههای راژان و میاندواب در مرحله میوه دهی توصیه می شوند.

کلیدواژه ها

آلفا- فارنزن، ایزوآرومادندرون، جرماکرن دی، سرشاخه هوایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.