بررسی الزامات استنادپذیری ادله دیجیتال استخراجی از دستگاه های تلفن همراه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه فرماندهی و کنترل، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ICI-6-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 217
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین سهلانی

دانشگاه امین

چکیده

امروزه گوشی­های تلفن همراه به یک پدیده ی جهانی تبدیل شده اند و جامعه مجازی با صدها میلیون کاربر را پدید آورده­اند. امکانات و برنامه­های مختلف سبب تمایل به استفاده از این تجهیزات بیش از گذشته گردیده و متقابلا جرائم مربوط به این حوزه هم با افزایش چشمگیری روبرو بوده طوریکه تقریبا در تمام پرونده ها آثاری از این گوشی­ها دیده می­شود،  لذا در راستای استنادپذیری ادله دیجیتالی استخراجی از گوشی­های تلفن همراه جهت کشف آثار جرائم الزاماتی مطرح می­گردد که سبب استانداردسازی روال استخراج ادله و آینده­نگری جهت دستیابی به این الزامات می­گردد. ارائه راهبردهای آینده­نگر در حوزه استنادپذیری، مستلزم شناخت هر چه بیشتر این علم و اولویت­دهی آن ها می­باشد که هدف این تحقیق ارائه چارچوبی است که بتواند در وهله اول این الزامات را مدون، شناسایی، تبیین و اولویت دهی کند و سپس راهکارهایی را برای آینده نگری این الزامات ارائه دهد. برای دستیابی به این الزامات با تعدادی از خبرگان مراکز علمی و اجرایی با تحصیلات حداقل کارشناسی و چندین سال فعالیت مرتبط با این حوزه مصاحبه صورت گرفت که پس از انجام مصاحبه ها، اشباع نظری حاصل شد. روش پژوهش این تحقیق، به صورت ترکیبی، کمی و کیفی بوده که داده های این پژوهش از مطالعات کارهای پیشین، تجربه کاری مولفین و همچنین از طریق مصاحبه عمیق با ۱۲ نفر از خبرگان اصلی در مرحله کیفی و ۲۰ نفر از خبرگان میانی در مرحله کمی حاصل گردید، به طوریکه با جمع آوری و کدگذاری اطلاعات در جهت شناسایی الزامات استنادپذیری ادله استخراجی به ارائه یک چارچوب مفهومی برای این الزامات پرداخته شد که مولفین توانستند یک چارچوب کاربردی در هشت بعد اصلی شاخص های مربوط به حین استخراج ادله، بررسی بدافزارها، مجوزهای دسترسی به گوشی، برنامه های داخل گوشی، سخت افزار دستگاه همراه، چگونگی استخراج، محتوای ادله استخراج شده و آموزش افراد با ۶۶ مولفه ارائه کنند که بر اساس یافته­های پژوهش، مهم ترین الزام، شاخص­های مبتنی بر مجوزهای دسترسی به گوشی با بار عاملی ۸۸.۶۰% شناسایی شد که درنهایت با توجه به وضعیت موجود سازمان های مسئول در حوزه استنادپذیری ادله دیجیتال برای دستیابی به الزامات اکتساب شده پیشنهاد هایی در مقاله اعلام گردید.

کلیدواژه ها

Mobile forensics, mobile digital evidence, digital forensic evidence, digital forensic tools, requirements of mobile forensics, ادله دیجیتال, موبایل فارنزیک, الزامات استنادپذیری, استناد پذیری ادله, ابزار های فارنزیکی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.