تاثیر تحلیل سینوپتیکی مخاطرات جوی در فرماندهی و کنترل یگان های نظامی (مطالعه موردی: بارش های سنگین نیمه جنوبی ایران)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه فرماندهی و کنترل، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ICI-6-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 117
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد محمدی

Army command and Staff University

مسعود مصدق

Army command and Staff University

چکیده

استفاده از روش های علمی جهت تامین نیازمندی اطلاعاتی فرماندهان و افزایش آگاهی آن ها در میدان نبرد از ضروریات فرماندهی و کنترل است. هدف اصلی پژوهش حاضر مشخص کردن تاثیر تحلیل سینوپتیک بارش های سنگین در فرماندهی و کنترل، شناسایی مهم ترین الگوهای سینوپتیکی منجر به بارش های سنگین در منطقه و تاثیر آن بر فعالیت های نظامی است. در این تحقیق از روش توصیفی با رویکرد محیطی به گردشی استفاده شده و به این منظور ابتدا داده های محیطی شامل: داده های ۵۵ ایستگاه های سینوپتیک با دوره آماری ۳۰ سال (۲۰۲۱-۱۹۹۱) مربوط به عنصر بارش در فصل سرد سال در مقیاس روزانه از سازمان هواشناسی دریافت و روزهای همراه با بارش سنگین مشخص و سپس از داده های جو بالا شامل: میانگین روزانه پارامترهای جوی در تراز ۱۰۰۰ و ۵۰۰ هکتوپاسکال با تفکیک مکانی درجه قوسی ۵/۰ * ۵/۰ درجه که از داده های مرکز اروپایی پیش بینی های میان مدت جوی دریافت و برای تحلیل سینوپتیک استفاده شده است. نتایج تحلیل سینوپتیکی تحقیق نشان داد که سه الگوی مهم برای بارش های سنگین در منطقه موردمطالعه وجود دارد و همچنین نقش سامانه کم فشار سودانی همراه با عمیق تر شدن ناوه مدیترانه به علت رخداد بلوکینگ بریده کم فشار در شرق دریای مدیترانه، در بارش سنگین منطقه نقش بسزایی دارد. با شکل گیری این الگوها انتظار رخداد بارش های سنگین وجود دارد و نیازمند اقدام مناسب برای کاهش اثرات مخرب آن است. تاثیر تحلیل سینوپتیکی در فرماندهی و کنترل در سه بعد، شناسایی مخاطرات جوی، تصمیم گیری و اقدام تشخیص داده شد.

کلیدواژه ها

Command and control, synoptic analysis, atmospheric hazards, southern half of Iran, تحلیل سینوپتیک, فرماندهی و کنترل, مخاطرات جوی, نیمه جنوبی ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.