بررسی موانع گزارش دهی خطاهای پزشکی از دیدگاه پرستاران سه بیمارستان منتخب شهر اهواز

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا، دوره: 31، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NMJ-31-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد واحدی

Department of Health Services Management, School of Health, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran

سمانه مرادی

School of Health, Student Research Committee, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran

مهدی امرائی

School of Health, Student Research Committee, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran

شهرزاد عطارزاده

Clinical Research Development Unit, Golestan Hospital, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran

شیرین کیانپور

Treatment Deputy, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran

محسن زارع نصیری

School of Health, Student Research Committee, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran

چکیده

سابقه و هدف: یادگیری با گزارش دهی خطاها افزایش می یابد و منجر به تغییراتی در فرایندهای بیمارستانی و بهبود نتایج سلامت می شود. این مطالعه به بررسی موانع گزارش دهی خطاهای پزشکی از دیدگاه پرستاران سه بیمارستان منتخب شهر اهواز می پردازد. مواد و روش ها: مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری شامل تمامی پرستاران شاغل در بیمارستان آموزشی درمانی گلستان، بیمارستان امیرالمومنین و بیمارستان آریا بودند. حجم نمونه کل با کمک جدول مورگان ۲۵۶ پرستار محاسبه شد که به تفکیک از سه بیمارستان به ترتیب ۱۳۶، ۷۹ و ۴۱ پرستار انتخاب شدند. داده ها با کمک پرسش نامه موانع گزارش دهی خطاهای پزشکی آندرسون جمع آوری شد. داده های کمی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۲۳ تحلیل شد. یافته ها: نتایج نشان داد عوامل قانونی (۰.۴۷۶±۲.۱۴) مهم ترین عامل موثر در عدم گزارش خطاهای پزشکی هستند. ترس از مواخذه و بازخواست (۸۵.۹ درصد)، حجم زیاد کار (۹۲.۵ درصد)، در معرض اتهام بودن فرد (۹۳.۸ درصد) و ایجاد کار اضافی برای فرد (۸۷.۴ درصد) به ترتیب مهم ترین عوامل قانونی، فرهنگی و سازمانی، مقررات نظارتی و مالی بودند. پرستاران بیمارستان های دولتی گلستان و امیرالمومنین، عوامل قانونی و پرستاران بیمارستان خصوصی آریا، عوامل مالی را مهم ترین عوامل موثر در عدم گزارش خطاهای پزشکی بیان کردند. نتایج نشان داد بین عوامل گزارش دهی خطاهای پزشکی و متغیرهای سن، سابقه کاری و میزان اضافه کاری رابطه معناداری وجود دارد. نتیجه گیری: ارتباط موثر و حمایت کافی مدیران از پرستاران در کنار وجود سیستم ثبت گزارش خطای کارآمد و استفاده موثر از گزارش های به دست آمده در افزایش گزارش خطاهای پزشکی موثر است.

کلیدواژه ها

Hospitals, Medical Errors, Nurses, بیمارستان, پرستار, خطاهای پزشکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.