مقایسه فرود از ارتفاع ۳۰۰۰ متری به دو شیوه تداومی و تناوبی بر کوفتگی تاخیری عضلانی، شاخص های آسیب عضلانی و شاخص های سیستم ایمنی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه ورزش و علوم زیست حرکتی، دوره: 14، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_JSBS-14-28_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کمال رنجبر

استادیار فیزیولوژی ورزشی، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران

ابراهیم زرین کلام

استادیار فیزیولوژی ورزشی، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران

چکیده

مقدمه و هدف: نحوه فرود از ارتفاع، یکی از مهمترین سوالاتی است که ذهن کوهنوردان را به خود مشغول کرده است. در این مطالعه به مقایسه فرود از ارتفاع ۳۰۰۰ متری به دو شیوه تداومی و تناوبی بر کوفتگی تاخیری عضلانی، شاخص ­های آسیب عضلانی و سیستم ایمنی پسران نوجوان پرداخته شده است.مواد و روش­ ها: بدین منظور، ۲۰ پسر نوجوان سالم غیرورزشکار (با میانگین سنی ۱.۰۳±۱۶.۴ سال و شاخص توده بدنی ۲.۶±۲۰.۰۶ کیلوگرم بر متر مربع) در دو گروه ۱۰ نفری با شاخص ­های آنتروپومتریکی یکسان، با استفاده از تلکابین به ارتفاع ۳۰۰۰ متری انتقال داده شدند و سپس مسیر پیاده روی به مسافت ۱۴ کیلومتر را به دو گونه تداومی و تناوبی به طرف دامنه کوه اجرا کردند. سلول­ های سیستم ایمنی، هموگلوبین و هماتوکریت خون، شاخص ­های آسیب عضلانی (کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز) و میزان کوفتگی تاخیری عضلانی قبل، بلافاصله، ۲۴ و ۴۸ ساعت پس از کوه پیمایی مورد اندازه گیری قرار گرفت. از آزمون تحلیل واریانس با اندازه­ های تکراری برای آنالیز آماری استفاده شد. سطح معناداری ۰.۰۵> P در نظر گرفته شد.یافته­ ها: شاخص ­های سیستم ایمنی در بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت، اما ۲۴ ساعت پس از فعالیت سلول های سیستم ایمنی نسبت به قبل از فعالیت در گروه تداومی به طور معناداری کاهش یافت. کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز در بین دو گروه تفاوتی نداشت، این آنزیم­ ها بلافاصله پس از فعالیت در هر دو گروه افزایش پیدا کرد، اما میزان افزایش کراتین کیناز در گروه تداومی بیشتر بود. همچنین میزان کوفتگی عضلانی در گروه تداومی بیشتر از گروه تناوبی بود.بحث و نتیجه­ گیری: نتایج نشان داد که اگرچه سطوح شاخص­های سیستم ایمنی و آسیب عضلانی در بین دو گروه یکسان بود، اما پایین ­آمدن از ارتفاع بصورت تداومی نسبت به روش تناوبی موجب سرکوب سیستم ­ایمنی و افزایش میزان کوفتگی تاخیری عضلانی در پسران نوجوان کم ­تحرک می ­شود.

کلیدواژه ها

فرود از ارتفاع, سیستم ایمنی, فعالیت تناوبی,  فعالیت تداومی, پسران نوجوان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.