انقلاب اسلامی، تاسیس و فراگیری جنبش حزب الله کردی ترکیه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های سیاسی جهان اسلام، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PRIW-13-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 248
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی شیرودی

Associate Professor of the Politics Department of the Islamic Civilization and Religion Research Center of the Great Prophet , Qom, Iran(responsible Author)

کرم جمشیدی فرد

PhD student in Political Sociology, Islamic Azad University, Faculty of Science and Research, Tehran, Iran

محمد سجاد شیرودی

PhD in Sociology, University of Tehran. Tehran Iran.

چکیده

جریان اسلامی حزب الله کردی در ترکیه با تاثیرپذیری از انقلاب اسلامی و هم سو با ایده های آن شکل گرفت. این جریان با وجود این که کادر رهبری و بدنه آن از اهل تسنن بودند اما با الهام از اندیشه های امام خمینی (ره) پدید آمد و مسیر حرکت خود را بر پایه آن،تعیین و برای نهادینه کردن دین در جامعه سکولار ترکیه به تلاش پرداخت، بنابراین، مقاله حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که چگونه جنبش حزب الله در ترکیه توانست در جوی میلیتاریستی و در تقابل با اندیشه های ناسیونالیستی چپ گرا و لائیک که قدمت دیرینه ای در این کشور دارند، زاده شود و سپس، به جنبشی فراگیر و توده ای تبدیل شد؟ خروجی این تحقیق که با استفاده از روش اسنادی و کتابخانه ای صورت گرفته، بطور مختصر، موید آن است که این جنبش با تاکید بر هویت دینی – کردی توانست احزاب سکولار راست افراطی و مارکسیستی را با چالش جدی مواجه نماید و جمهوری اسلامی ایران می تواند با بهره گیری از توانمندی های این گروه اسلامی سنی ولی متاثر از تفکرات شیعی، زمینه ای را فراهم کند تا از بروز تهدیدهای محتمل بر ضد منافع ملی ایران جلوگیری شود.

کلیدواژه ها

Kurdish Hizbullah, Sufi Tariqas, Turkey, Movement and Islamic Revolution, حزب الله کردی, طریقت های صوفیه, ترکیه, جنبش و انقلاب اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.