شاخص های تقسیمات کشوری و تاثیر آن در تحقق برنامه های آمایش سرزمین در ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس ملی مهندسی عمران، معماری و شهر هوشمند
  • کد COI اختصاصی: BGCONF08_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 303
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلمان گروسی

گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری (گرایش آمایش شهری)، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

پروانه زیویار

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

بتول باهک

استادیار گروه آب و هواشناسی، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

هر دولت به منظور برقراری نظم، امنیت عمومی، تسهیل در اداره امور، تامین رفاه مردم و مدیریت کشور؛ نیازمند تقسیم سرزمین به واحدهایسیاسی- جغرافیایی مشخص میباشد. کارآمدی این تقسیمات زمانی محقق خواهد شد که بتواند بستر مناسبی را برای رشد متوازن همهنواحی فراهم نماید. یکی از مهمترین مقوله های تاثیرگذار در توسعه یافتگی جوامع، همسو بودن تقسیمات سیاسی کشور با تجانس مکانیاجتماعی ساکنان هر منطقه میباشد. سازماندهی سیاسی فضای هر کشور، در قالب تقسیمات کشوری به اجرا در می آید.تقسیمات کشوری ازمهمترین عواملی است که یک نظام سیاسی باید برای تهیه و اجرای برنامه های مختلف اقتصادی، اجتماعی،فضایی، زیست محیطی و همچنیناداره بهتر سرزمین و بهره برداری بیشتر به آن توجه کند.از جمله این برنامه ها، برنامه آمایش سرزمین است که به منظور رفع نابرابری ها و ایجادتعادل فضایی در بسیاری کشورها تهیه و اجرا میشوند.در این راستا، هدف از این پژوهش بررسی شاخص های تقسیمات کشوری و تاثیر آن درتحقق برنامه های آمایش سرزمین در ایران است. نوع تحقیق کاربردی و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی میباشد.جامعه آماری متخصصانمربوطه و حجم نمونه ۱۰۰ پرسش نامه است که به صورت کارشناسی انجام شده و همچنین ۴۳ شاخص توسعه برای مقایسه سطح توسعهیافتگی استان های کشور از سالنامه آماری استخراج شده است.روش جمع آوری داده ها، کتابخانه ای و میدانی (پرسش نامه) است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری (Lisrel)، روش مدل ویکور، روش آنتروپی و مدل تحلیل خوشه ای استفاده شده است.نتایجحاصل از مدل ویکور، روش آنتروپی و تحلیل خوشه ای نشان میدهد که نابرابری و عدم تعادل منطقه ای در بین استان های کشور وجود دارد. وباتوجه به نتایج معادلات ساختاری، شاخص اقتصادی با ضریب ۰/۷۵ درصد، شاخص اجتماعی- فرهنگی با ضریب ۰/۷۳ درصد، شاخص سیاسی-امنیتی با ضریب ۰/۶۵ درصد و در نهایت شاخص جغرافیایی- طبیعی ضریب ۰/۴۶ درصد را به خود اختصاص داده است بنابراین چنانچه بیانشد شاخص اقتصادی اثرات بیشتری نسبت به سایر شاخص ها بر آمایش و توسعه استان های کشور دارد.

کلیدواژه ها

شاخص ، تقسیمات کشوری، برنامه ریزی آمایش سرزمین، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.