ذخیره سازی و بازیابی آبخوان (ASR) با هدف بهبود آبدهی و پایداری قنات

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین همایش ملی کم آبیاری و استفاده از آب های نامتعارف در کشاورزی مناطق خشک
  • کد COI اختصاصی: IRRIGATION03_074
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 553
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا فدائی تهرانی

استادیار و عضو هیات علمی موسسه آموزش عالی صنعت آب و برق، پژوهشگاه نیرو، تهران،

بهناز جعفری طادی

کارشناس ارشد و پژوهشگر حوزه آب و محیط زیست، شرکت آب و فاضلاب، بابل

چکیده

منابع آب زیرزمینی بزرگترین ذخیره قابل دسترس آب شیرین در کره زمین بوده که در مناطق گرم و خشک، نظیر عمده مناطق کشور ایران، منبع اصلی تامین آب شرب و کشاورزی محسوب می شود. قنات به عنوان یک سامانه موثر و سازگار با اقلیم ایران، برای هزاران سال یکی از ابزارهای اصلی بهره برداری منابع آب زیرزمینی بوده است. علیرغم کارائی نسبتا مطلوب قنات، این سازه آبی در مقابل خشکسالیها آسیب پذیر است. در این پژوهش روش ذخیرهسازی و بازیابی آبخوان (ASR) برای بهبود عملکرد قنات برمبنای اصول مدیریت منابع آب ارائه شده است. برای این منظور، با نگاهی جامع به تلفیق سه عنصر آبخوان، قنات و تزریق، روش کاربردی برای افزایش اطمینان تامین آب در مناطق گرم و خشک ارائه شده است. با توجه به نتایج بدست آمده، در روش ASR، علاوه بر این که از هدر رفت آب در فصول پربارش جلوگیری شده، به دبی و قابلیت اطمینان آبدهی قنات افزوده می شود. بنابر نتایج این پژوهش، روش تزریق-برداشت آب به آبخوان، میتواند ذخیره آب برای فصول مورد نیاز شرب و کشاورزی و بهبود آبدهی قنات به شکل مطمئن را ایجاد نماید. البته توجه به کیفیت آب تزریق شده به آبخوان اهمیت بالائی دارد.

کلیدواژه ها

خشکسالی، قنات، آبخوان، ذخیره و بازیابی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.