اثر اسید هیومیکو زئولیت بر شاخص های رشد و کارآیی مصرف آب ارقام جدیدنخود در شرایط بدون آبیاری در کنگاور

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین همایش ملی کم آبیاری و استفاده از آب های نامتعارف در کشاورزی مناطق خشک
  • کد COI اختصاصی: IRRIGATION03_022
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 142
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یداله عسگری

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

علی سپهری

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

چکیده

آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سال زراعی ۱۳۹۹-۱۳۹۸ در شهرستان کنگاور استان کرمانشاه در سه تکرار اجرا شد. از دو رقم نخود کابلی ، به نامهای آراز و ثمین و تیمار مصرف زئولیت (یک کیلوگرم در متر مربع ) و محلول پاشی اسید هیومیک (سه در هزار) و محلول پاشی با آب (شاهد) استفاده شد. نتایج نشان داد بیشترین مقدار شاخص سطح برگ با میانگین ۲۱/۲ مربوط به رقم ثمین با مصرف اسید هیومیک بود و کمترین مقدار با میانگین ۵۸/۱ از رقم آراز و عدم مصرف اسید هیومیک بدست آمد. همچنین بیشترین سرعت رشد محصول با میانگین ۵۴/۱۴ گرم در متر مربع در روز با رقم ثمین حاصل شد که اختلاف معنی داری با رقم آزار در کاربرد اسید هیومیک و زئولیت نداشت . کمترین سرعت رشد محصول نیز با میانگین ۲۳/۱۱ گرم در متر مربع در روز مربوط به رقم آراز و درتیمار عدم مصرف اسید هیومیک و زئولیت بود. در مورد ماده خشک کل نیز نتیجه مشابهی مشاهده شد و بالاترین مقادیر برای این صفت با میانگین ۴۴/۵۱۳ گرم در متر مربع مربوط به رقم ثمین و کاربرد اسید هیومیک و زئولیت بود که اختلاف معنی داری با رقم آراز در همین تیمارها نداشت . در هر دو رقم ، بیشترین عملکرد دانه نخود با کاربرد زئولیت و اسید هیومیک بدست آمد. نتایج نشان داد که رقم آراز واکنش بیشتری به کاربرد اسید هیومیک در شرایط دیم نشان داده و کاربرد زئولیت در این رقم به تنهایی سبب افزایش معنی دار عملکرد دانه نشده است . در رقم آراز و ثمین به ترتیب بیشترین کارایی مصرف آب نخود با میانگین ۰۴/۱ و ۰۵/۱ کیلوگرم بر مترمکعب با کاربرد زئولیت و اسید هیومیک بدست آمد در حالی که در ارقام مذکور در شرایط عدم کاربرد اسید هیومیک و زئولیت کارایی مصرف آب به ترتیب با میانگین ۶۶/۰ و ۸۶/۰ کیلوگرم بر مترمکعب بود.

کلیدواژه ها

اسید هیومیک ، زئولیت ، شاخص های رشد، کارآیی مصرف آب، نخود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.