تاثیر تنش شوری بر خصوصیات مورفولوژیکی گیاه بادرنجبویه (Melissa Officinalis L.)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: سومین همایش ملی کم آبیاری و استفاده از آب های نامتعارف در کشاورزی مناطق خشک
  • کد COI اختصاصی: IRRIGATION03_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 176
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کوثر علی زاده جلودار

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

نادعلی باقری

دانشیار گروه بیوتکنولوژی و اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

نادعلی بابائیان جلودار

استاد گروه بیوتکنولوژی و اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

چکیده

بادرنجبویه (Melissa Officinalis L.) در دنیا به عنوان یک گیاه دارویی با ارزش شناخته می شود. تنش شوری بعد از تنش خشکی از جمله مهم ترین تنش ها بوده که رشد و تولید گیاه را محدود می کند. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی اثر تنش شوری حاصل از NaCl (صفر، ۴۰ ، ۸۰ و ۱۲۰ میلی مولار) و CaCl۲ (صفر، ۴۰ ،۸۰ و ۱۲۰ میلی مولار) بر پارامتر های مورفولوژی گیاه دارویی بادرنجبویه در قالب طرح کاملا تصادفی با ۳ تکرار در سال ۱۴۰۱ انجام شد. خصوصیات مورفولوژی گیاه تحت تنش شوری مانند طول ریشه، ارتفاع ساقه، درصد ریزش برگ، وزن تره کل گیاه و وزن خشک گیاه مورد اندازه گیری قرار گرفت. نتایج نشان داد که طول ریشه با افزایش سطوح شوری، کاهش داشته و در غلظت ۰.۰ mM NaCl + ۱۲۰ mM CaCl۲ طول ریشه کمترین میزان =۲۲/۷) سانتی متر) و در غلظت ۴۰ mM NaCl + ۸۰ mM CaCl۲ میزان رشد ریشه =۳۵/۳ سانتی متر بود. درصد ریزش برگ در گیاه بادرنجبویه با افزایش تنش شوری، به شدت افزایشی بود، بطوریکه در غلظت ۱۲۰ mM NaCl + ۱۲۰ mM CaCl۲ درصد ریزش برگ ۸۱/۳۳ درصد بود و کمترین ریزش برگ در گیاه شاهد مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که در غلظت ۸۰ mM NaCl +۴۰ mM CaCl۲ طول ساقه بیشترین رشد =۴۶/۳۳) سانتی متر) و در غلظت ۰.۰ mM NaCl + ۸۰ mM CaCl۲ کمترین رشد =۳۲/۶۶) سانتی متر) را داشت. در گیاه بادرنجبویه با افزایش تنش شوری، وزن خشک کل گیاه روند کاهشی نشان داد. بطورکلی با افزایش سطوح تنش شوری، صفات مورفولوژیکی گیاه بادرنجبویه کاهش داشتند. از این نتایج به خوبی می توان در مدل های شبیه سازی رشد بادرنجبویه به ویژه در شرایط تنش شوری استفاده شد.

کلیدواژه ها

زیست توده، تنش شوری، بادرنجبویه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.