مقایسه سلامت عمومی و شادکامی در زنان سالمند با و بدون همسر مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بندرعباس در سال ۱۳۹۷

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه پرستاری ایران، دوره: 34، شماره: 133
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNIU-34-133_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شهرام قنبری

Department of Community Education in the Health System, Virtual College, Medical Education and Management, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

هما صادقی

Department of Reproductive and Pregnancy Health Midwifery, School of Nursing and Midwifery, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

لیلا امینی

Department of Reproductive and Pregnancy Health Midwifery, School of Nursing and Midwifery, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

شیما حقانی

Department of Biostatistics, Nursing Care Research Center, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

چکیده

زمینه و هدف: توجه به سلامت و شادکامی زنان سالمند که به علت امید به زندگی بیشتر، بیش از مردان در معرض تهدید تنهایی و انزوا، و عدم برخورداری از حمایت اجتماعی هستند، مستلزم پژوهش و برنامه ریزی دقیق است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سلامت عمومی و شادکامی زنان سالمند با و بدون همسر مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بندرعباس در سال ۱۳۹۷ انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی تحلیلی،۳۹۰ زن سالمند با و بدون همسر واجد معیارهای پژوهش مراجعه کننده به هشت مرکز بهداشتی درمانی منتخب شهرستان بندرعباس شرکت داشتند. روش نمونه گیری خوشه ای سهمیه ای بود و ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسش نامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلیر پرسش نامه شادکامی Axford بود. جهت تحلیل داده ها از از نرم افزار SPSS نسخه ۲۱، و آمار توصیفی (فراوانی ، درصد و میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (کای دو، و تی مستقل، آنالیز واریانس)، استفاده شد. یافته ها: از ۲۶۰ نفر زن سالمند با همسر در این پژوهش، ۲۱۸ نفر (۸۳/۸ درصد)، و از۱۳۰ نفر زن سالمند بدون همسر۸۳ نفر (۶۳/۸ درصد) زیر ۷۰ سال سن داشتند. اکثر زنان بدون همسر (۶۷/۶ درصد) و با همسر (۶۵ درصد)، دارای ۵ تا ۹ فرزند و بیش از نیمی از آنان در هر دو گروه دارای ۵ تا ۹ فرزند متاهل بودند. حدود نیمی از زنان در دو گروه دارای تحصیلات ابتدایی، و اکثرا خانه دار بودند. از لحاظ وضعیت اقتصادی اغلب (۶۱/۵ درصد از هر گروه) در سطح متوسط و نزدیک به نیمی از نظر مالی وابسته بودند. دو گروه مورد مطالعه از لحاظ تمام متغیرهای جمعیت شناختی به جز سن و تعداد سال های زندگی با همسر همگن بودند. نتایج نشان داد گرچه سالمندان با همسر، در مقایسه با سالمندان بدون همسر از سطح سلامت عمومی مطلوب تر، و شادکامی بیشتری برخوردارند، اما نتایج آنالیز کوواریانس نشان داد که این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار نیست. نتیجه گیری: گرچه برخی از تغییرات در سلامت جسمی و روانی با وضعیت تاهل قابل توضیح است، اما احتمالا عوامل دیگری غیر از صرف داشتن همسر، مانند کیفیت روابط خانوادگی نیز بر حس رفاه، سلامتی و شادکامی این زنان سالمند تاثیرگذار است که شناسایی آن ها مستلزم انجام تحقیقات بیشتری است.

کلیدواژه ها

General health, Happiness, Elderly women, سلامت عمومی, شادکامی, سلامت زنان, سالمند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.