ارتباط سلامت معنوی با پیروی از رژیم د رمانی د ر افراد با پرفشاری خون مراجعه کننده به د رمانگاه های قلب

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه پرستاری ایران، دوره: 34، شماره: 133
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNIU-34-133_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 87
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا امیری

Department of Medical Surgical Nursing, Nursing Care Research Center, School of Nursing and Midwifery, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

مرجان مردانی حموله

Department of Psychiatric Nursing, Nursing Care Research Center, School of Nursing and Midwifery, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

منصوره اشقلی فراهانی

Department of Medical Surgical Nursing, Nursing Care Research Center, School of Nursing and Midwifery, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

مهناز قلجه

Community Nursing Research Center, Department of Nursing Management, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran.

شیما حقانی

Nursing Care Research Center, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

چکیده

زمینه و هدف: شیوع بالای بیماری پرفشاری خون، این بیماری را به صورت یک مشکل عمده بهداشتی د ر جوامع تبدیل کرده است. سلامت معنوی نیز به عنوان یکی از شاخص های بهداشتی د ر بیماری های مزمن مطرح است. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط سلامت معنوی با پیروی از رژیم د رمانی د ر افراد با پرفشاری خون انجام شد. روش بررسی: این مطالعه، یک پژوهش مقطعی از نوع توصیفی همبستگی بود. د ر این مطالعه، ۱۲۱ فرد با پرفشاری خون به روش نمونه گیری مستمر از د رمانگاه های قلب وابسته به د انشگاه علوم پزشکی ایران شرکت کرد ند. د اد ه ها از طریق فرم اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه های سلامت معنوی Ellison,Paloutzian و پیروی از رژیم د رمانیHil-Bone جمع آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل د اد ه ها از نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ و آزمون های آماری اسپیرمن، تی مستقل، کای اسکوئر و آنالیز واریانس استفاد ه شد. یافته ها: بین سلامت معنوی د ر بعد سلامت مذهبی با پیروی از رژیم د ارویی (۰۰۱/P< ۰) و پیروی از رژیم غذایی (۰۰۱/P< ۰) و به طور کلی پیروی از رژیم د رمانی (۰۰۱/P< ۰) همبستگی معنی د ار وجود د اشت که این همبستگی منفی بود. با افزایش سلامت مذهبی، پیروی از رژیم د رمانی و د و بعد آن کاهش یافت. سلامت معنوی د ر بعد سلامت وجود ی نیز با پیروی از رژیم د ارویی (۰۰۱/P< ۰) و پیروی از رژیم غذایی (۰۰۱/P< ۰) و به طور کلی پیروی از رژیم د رمانی (۰۰۱/P< ۰) همبستگی معنی د ار د اشت که این همبستگی نیز منفی بود. یعنی با افزایش سلامت وجود ی، پیروی از رژیم د رمانی و د و بعد آن کاهش می یابد. همچنین، سلامت معنوی د ر کل با پیروی از رژیم د ارویی(۰۰۱/P< ۰) و پیروی از رژیم غذایی(۰۰۱/P< ۰) ارتباط معنی د اری د اشته که این همبستگی منفی بود و با افزایش سلامت معنوی پیروی از رژیم د ارویی و غذایی کاهش می یابد. سلامت معنوی و پیروی از رژیم د رمانی همبستگی ارتباط معنی دار منفی د اشتند و با افرایش سلامت معنوی، پیروی از رژیم د رمانی کاهش می یابد (۰۰۱/P< ۰). نتیجه گیری: به نظر می رسد برخورد اری از سلامت معنوی برای افراد با پرفشاری خون منجر به پیروی کمتر آنان از رژیم د رمانی می شود. شاید افراد برخورد ار از سلامت معنوی بالاتر د ر این مطالعه با تکیه بر بعد معنوی شان، خود را بی نیاز از پیروی از رژیم د رمانی د انسته اند.

کلیدواژه ها

Spiritual wellbeing, Medication adherence, Hypertensive patient, سلامت معنوی, پرفشاری خون, پیروی از رژیم د رمانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.