اثر توام تشکیل سله و درز و شکاف سطحی بر هدایت هیدرولیکی اشباع خاک

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 48، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-48-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا رمضانی

مدرس حق التدریس دانشگاه پیام نور قم

علی رضا واعظی

هیت علمی دانشگاه زنجان دانشکده کشاورزی گروه خاکشناسی

فاطمه بابایی

دانشجوی دکتری فیزیکو حفاظت خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان

چکیده

سطح اغلب خاک های مناطق خشک و نیمه خشک دارای سله، درز و شکاف است که تاثیر بسزایی بر هدایت هیدرولیکی خاک دارند. به این منظور در تحقیق حاضر به مطالعه تغییرات زمانی تراکم درز و شکاف، تشکیل سله و تاثیر این پدیده ها بر هدایت هیدرولیکی اشباع خاک پرداخته شد. آزمایش در سه خاک با بافت­های (رسی، لومی و لوم رس شنی) طی چهار تداوم باران (۱۵، ۳۰، ۴۵ و ۶۰ دقیقه) در ۸ تکرار طراحی شد. بر اساس نتایج، خاک لوم رس شنی دارای کم ترین مقدار هدایت هیدرولیکی اشباع بود (cm/h ۰۲/۲۱). علت این موضوع ضخامت بیش تر سله (mm ۱۶/۳) و تراکم کم تر درز و شکاف (m/m۲۹۲/۱) در خاک لوم رس شنی نسبت به دو خاک لومی و رسی ارزیابی شد. خاک رسی، به دلیل ضریب انبساط پذیری خطی بالاتر دارای بیش ترین تراکم درز و شکاف بود. این موضوع سبب افزایش هدایت هیدرولیکی این خاک نسبت به نمونه قبل از بارندگی شد.

کلیدواژه ها

تراکم درز و شکاف, ضخامت سله, ضریب انبساط پذیری خطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.