تعیین سطح بحرانی مس برای گیاه ذرت علوفه ای رقم ۷۰۴ در برخی از خاک های استان آذربایجان شرقی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 48، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-48-3_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام عبدالملکی

دانش اموخته کارشناسی ا رشد دانشگاه تبریز

عادل ریحانی تبار

دانشگاه تبریز

نصرت اله نجفی

دانشیار دانشگاه تبریز

چکیده

اطلاع از سطح بحرانی مس در خاک و پاسخ های گیاه ذرت به مصرف آن می تواند کمک موثری در توصیه بهینه کود مس باشد. هدف این پژوهش تعیین سطح بحرانی مس برای گیاه ذرت در ۲۱ نمونه خاک سطحی (۰-۳۰ سانتی متر) استان آذربایجان شرقی بود. طی آزمایش گلخانه­ای گیاه ذرت علوفه ای رقم ۷۰۴(Zea mays L.) در دو سطح صفر و ۵/۷ میلی­گرم مس در کیلوگرم خاک از منبع سولفات مس در سه تکرار به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی کشت شد. پس از طی شصت روز (پایان دوره رشد رویشی) شاخص کلروفیل برگ قبل از برداشت و وزن تر و خشک بخش هوایی و مقدار جذب مس بخش هوایی ذرت بعد از برداشت اندازه گیری شد. سطح بحرانی مس استخراج شده با عصاره­گیرهای DTPA-TEA و AB-DTPA و با استفاده از روش­های ترتیب ستونی پاسخ گیاه، تصویری و آماری کیت-نلسون و معادله میچرلیخ-بری محاسبه شد. با مصرف مس وزن خشک، غلظت و مقدار جذب مس بخش هوایی ذرت افزایش معنادار (p< ۰.۰۵) نشان داد. سطح بحرانی مس در خاک­های موردمطالعه با­ عصاره­گیر DTPA-TEA برای دست­یابی به عملکرد نسبی ۹۰ درصد به روش ترتیب ستونی پاسخ گیاه، نموداری کیت-نلسون و معادله میچرلیخ-بری به ترتیب ۴۶/۱، ۱ و ۷۰/۱ میلی گرم بر کیلوگرم و با عصاره­گیر AB-DTPA به ترتیب ۵۰/۱، ۸۰/۱ و ۹۴/۲ میلی­گرم بر کیلوگرم بود و ضریب C میچرلیخ-بری با استفاده از عصاره­گیرهای مذکور به ترتیب ۵۸۷۴/۰ و ۳۳۹۷/۰ کیلوگرم خاک بر میلی­گرم مس محاسبه شد. روش آماری کیت-نلسون در تحقیق حاضر روشی مناسب برای تعیین سطح بحرانی مس نبود.

کلیدواژه ها

ذرت, سطح بحرانی مس, کیت-نلسون, میچرلیخ-بری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.