بررسی توزیع نیترات و آمونیوم در زیر جویچه و پشته و جذب نیتروژن توسط ذرت در شرایط کاربرد مقادیر مختلف کود اوره

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 48، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-48-4_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 120
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرش رنجبر

دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی دانشگاه تهران، پردیس ابوریحان

علی رحیمی خوب

پردیس ابوریحان دانشگاه تهران

مریم وراوی پور

دانشیار گروه آبیاری و زهکشی پردیس ابوریحان

حامد ابراهیمیان طالشی

استادیار گروه مهندسی آبیاری و آبادانی دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی

چکیده

به دلیل اینکه انتقال املاح در نواحی زیر پشته و جویچه­های آبیاری باهم متفاوت هستند، لذا برای استفاده بهینه از کود و کاهش تلفات آن باید مطالعات دقیقی بروی چگونگی توزیع شکل­های مختلف نیتروژن در زیر پشته و جویچه­های آبیاری در طول دوره رشد گیاه انجام شود. هدف اصلی از این تحقیق، بررسی تاثیر کاربرد مقادیر مختلف کود اوره روی جذب، توزیع و حرکت نیترات و آمونیوم زیر پشته و جویچه­های آبیاری در زمان­های مختلف در طول فصل رشد بود. بدین منظور گیاه ذرت تحت سه تیمار کود صفر، ۱۵۰ و ۲۵۰ کیلوگرم نیتروژن در هکتار و به صورت بلوک­های کاملا تصادفی با سه تکرار، در سال ۱۳۹۴ در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان کشت شد. مقادیر ماده خشک تولیدی و جذب نیتروژن طی فصل رشد و غلظت نیترات و آمونیوم خاک دو روز قبل از کوددهی و نیز دو و چهار روز بعد از کوددهی و همچنین در انتهای فصل کشت، در اعماق مختلف زیر پشته و جویچه­ها اندازه­گیری شدند. نتایج نشان داد که میزان کود و عمق خاک دو عامل موثر روی توزیع نیترات و آمونیوم زیر جویچه و پشته­ها بودند. بعد از کوددهی غلظت نیترات زیر پشته و جویچه با افزایش عمق به ترتیب کاهش و افزایش ­یافت. همچنین مشخص شد که با افزایش ۶۷ درصدی کاربرد کود، مقدار جذب نیتروژن حدود ۲۱ درصد افزایش و کارایی زراعی نیتروژن از ۵۳/۳۱ به ۵۶/۲۸ کاهش داشت و تجمع نیترات در انتهای فصل کشت نسبت به ابتدای فصل، در عمق ۶۰ سانتیمتری زیر جویچه و پشته­ها به ترتیب بیش از ۳ و ۷ برابر افزایش داشت. همچنین با کاربرد کود، تجمع نیترات در نواحی زیر پشته­ها حدود سه برابر نواحی زیر جویچه­ها بود. علاوه بر این مشخص شد که غلظت نیترات در تیمارهای مختلف قبل و بعد از کوددهی در زیر جویچه و پشته­های آبیاری با یکدیگر تفاوت معنی­داری داشتند.

کلیدواژه ها

جذب نیتروژن, نیترات, آمونیوم, آبیاری جویچه ای, ذرت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.