تغییرات شاخص های میکروبی قارچ ها و باکتری های مایه زنی شده در فراریشه بنگ دانه (Hyoscyamus niger L.) در سطوح مختلف آلودگی سرب در خاک

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 49، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-49-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 90
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر کریمی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد دانشگاه ارومیه در حال حاضر دانشجوی دکتری دانشگاه شهید چمران اهواز

حبیب خداوردیلو

دانشیار گروه علوم خاک، دانشگاه ارومیه

میرحسن رسولی صدقیانی

دانشیار گروه علوم خاک دانشگاه ارومیه

شیلا خواجوی شجاعی

دانشجوی دکتری شهید چمران اهواز

چکیده

ریزسازواره­ها از اجزای مهم خاک بوده که جمعیت و فعالیت آنها تحت تاثیر سطوح بالای فلزات سنگین از جمله سرب قرار می­گیرد. هدف از این پژوهش، بررسی تغییرات شاخص­های زیستی خاک در فراریشه گیاه بنگ­دانه در سطوح مختلف سرب در خاک بود. بدین منظور یک نمونه خاک انتخاب و غلظت­های مختلف سرب (صفر، ۲۵۰، ۵۰۰ و ۱۰۰۰ میلی­گرم بر کیلوگرم خاک) به خاک اضافه گردید. سپس خاک استریل شد و پس از مایه­زنی با قارچ (ترکیبی از گونه های Glomus intraradices، Funneliformis mosseaeو Glomus fasciculatum)و باکتری (ترکیبی از گونه­های Pseudomonas putida، Pseudomonas fluorescens و Pseudomonas aeruginosa)­، کاشت گیاه بنگ­دانه (Hyoscyamusniger L.) انجام گرفت. این پژوهش در شرایط گلخانه­ای به­صورت آزمایش فاکتوریل با طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد افزایش سطوح سرب در خاک، سبب کاهش معنادار (۰۵/۰p≤)  کلونیزاسیون ریشه (۱/۴۱ درصد)، جمعیت باکتری­های خاک (۸/۵۲ درصد)، عملکرد ریشه، تنفس میکروبی خاک و تنفس برانگیخته با سوبسترا، کربن زیست­توده میکروبی و قابلیت دسترسی به کربن گردید؛ در حالی که ضریب متابولیکی (qCO۲) تغییر معناداری (۰۵/۰p≤) نکرد. بیش­ترین و کم­ترین تغییرات (در Pb۱۰۰۰ نسبت به Pb۰) به ترتیب در شاخص­های کربن ­زیست­توده میکروبی در تیمار باکتری (۰/۸۳ درصد) و ضریب متابولیکی در تیمار قارچ (۹/۱۸ درصد)، مشاهده شد. مقدار کربن زیست­توده میکروبی در تیمار قارچ ۲۸/۱ تا ۶۲/۲ برابر تیمار باکتری بود. نتایج این پژوهش نشان­دهنده حساسیت بیش­تر باکتری­ها و بردباری بیش­تر قارچ­ها در سطوح بالای آلودگی سربی خاک بود.

کلیدواژه ها

باکتری, سرب, شاخص های زیستی خاک, فعالیت میکروبی, قارچ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.