تاثیر نوع زیتوده و دمای گرماکافت بر برخی ویژگی های شیمیایی و فیزیکی زغال زیستی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 49، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-49-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا عالیپور بابادی

دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی و حاصلخیزی خاک، گروه خاکشناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران.

عبدالامیر معزی

دانشیار گروه خاکشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز

مجتبی نوروزی مصیر

استادیار گروه خاکشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز

عطااله خادم الرسول

استادیار گروه خاکشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران.

چکیده

فرآوری پسماندهای آلی و بازگشت آنها به خاک، کمک شایانی به کشاورزی پایدار می­نماید. زغال زیستی (Biochar) حاصل از فرایند گرماکافت (Pyrolysis) پسماندهای آلی است. ویژگی­های شیمیایی و فیزیکی زغال زیستی به طور معنی داری متاثر از ویژگی­های زیتوده اولیه و نیز دمای فرایند گرماکافت می باشد. لذا این پژوهش جهت ارزیابی ویژگی های شیمیایی و فیزیکی زغال زیستی حاصل از باگاس نیشکر، کاه برنج، خاک اره و برگ درخت کنوکارپوس که در دمای گرماکافت ۴۰۰، ۷۰۰ و ۹۰۰ درجه سانتی گراد فراوری شدند، اجرا شد. تیمارها در آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار اعمال شدند. نتایج نشان داد که در هر دو گروه، تیمارها به طور جداگانه و نیز اثر متقابل آنها بر میزان ­pH، هدایت الکتریکی، ظرفیت تبادل کاتیونی، سطح ویژه، نسبت C/N ، غلظت کل عناصر غذایی، کاتیون­های ریز­مغذی و نیز سرب در زغال­های زیستی، تاثیر متفاوت و معنی­داری داشتند. افزایش دمای گرماکافت از ۴۰۰ به ۹۰۰ درجه سانتی­گراد سبب کاهش ظرفیت تبادل کاتیونی زغال زیستی حاصل از باگاس نیشکر، کاه برنج، خاک اره و برگ کنوکارپوس به ترتیب به میزان ۳/۱۵۳، ۱/۲۴۱، ۹/۲۸۳ و ۲/۲۱ سانتی­مول بر کیلو­گرم شد. ولی افزایش دمای گرماکافت از ۴۰۰ به ۹۰۰ درجه سانتی­گراد موجب افزایش سطح ویژه زغال زیستی باگاس نیشکر، کاه برنج، خاک اره و برگ کنوکارپوس به ترتیب به میزان ۳/۱۵۳، ۱/۲۴۱، ۹/۲۸۳ و ۲/۲۱ متر­مربع ­بر گرم شد. با توجه به نتایج بدست آمده می­توان کاربرد زغال­های زیستی تولیدشده در دمای ۴۰۰ درجه سانتی­گراد را به ترتیب اولویت زغال­ زیستی حاصل از برگ کنوکارپوس، کاه برنج، باگاس نیشکر و خاک اره برای افزایش ظرفیت تبادل کاتیونی و بهبود ذخیره عناصر غذایی قابل دسترس پیشنهاد کرد.

کلیدواژه ها

درجه حرارت گرماکافت, زغال زیستی, زیتوده, کشاورزی پایدار, ویژگی های شیمیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.