ارزیابی اثر مقادیر مختلف اصلاح کننده های طبیعی و مصنوعی خاک بر عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه گندم

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 49، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-49-3_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد عظیمی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مجتبی خوش روش

گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

عبداله درزی نفت چالی

استادیار گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

میثم عابدین پور

استادیار گروه مهندسی آب مرکز آموزش عالی کاشمر

چکیده

به منظور ارزیابی اثر مقادیر مختلف مواد اصلاح­کننده طبیعی و مصنوعی خاک بر عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه گندم، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی مرکز آموزش عالی کاشمر اجرا شد. در این پژوهش تیمار­های آزمایشی شامل چهار مقدار هیدروژل A۲۰۰؛ صفر (S۰)، ۱ (S۱)، ۲ (S۲) و ۳ (S۳) گرم در کیلوگرم خاک، چهار مقدار ورمی­کمپوست؛ صفر (V۰)، ۲ (V۱)، ۳ (V۲) و ۴ (V۳) گرم در کیلوگرم خاک و سه میزان آبیاری؛ ۴۰ (W۱)، ۲۰ (W۲) و صفر (W۳) درصد نقصان رطوبتی بودند. آزمایش به­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی و به صورت گلدانی در تعداد ۱۴۴ عدد گلدان اجرا شد. نتایج نشان داد که بیش­ترین میزان زیست­توده و عملکرد دانه در تیمار S۳V۳W۳ به ترتیب به میزان ۷/۸۱ و ۳۵ گرم در گلدان و کم­ترین میزان زیست توده و عملکرد دانه نیز در تیمار S۰V۰W۱ به ترتیب به میزان ۳۵ و ۲/۱۰ گرم در گلدان به دست آمد. کاربرد هیدروژل A۲۰۰ و ورمی­کمپوست به ترتیب باعث افزایش ۸۸/۳۱ و ۵/۱۸ درصدی عملکرد بیولوژیک و ۵/۲۳ و ۲۵/۲۰ درصدی عملکرد دانه گندم شده است. تحت شرایط این آزمایش، اثر متقابل هیدروژل A۲۰۰ و ورمی­کمپوست بر عملکرد دانه معنی­دار نشد. اثر هیدروژل A۲۰۰ و ورمی­کمپوست بر روی عملکرد دانه معنی دار شد به طوری که بیش­ترین مقدار عملکرد دانه مربوط به تیمار ۲ گرم در کیلوگرم خاک هیدروژل A۲۰۰ و ۳ گرم در کیلوگرم خاک ورمی­کمپوست و بیش­ترین مقدار عملکرد بیولوژیک مربوط به تیمار ۳ گرم در کیلوگرم خاک هیدروژل A۲۰۰ و ۴ گرم در کیلوگرم خاک ورمی­کمپوست بدست آمد. کاربرد جداگانه هیدروژل A۲۰۰ و ورمی­کمپوست برای رسیدن به حداکثر میزان عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه قابل توصیه است.

کلیدواژه ها

تنش آبی, ورمی کمپوست, هیدروژل A۲۰۰, گندم, عملکرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.