محاسبه پارامترهای طراحی زهکش با استفاده از مدل بهینه سازی چندهدفه AMOSA و مدل های رفع اختلاف

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 49، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-49-6_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فائزه حاجی رجبی

کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین، قزوین، ایران

حامد مازندرانی زاده

استادیار، گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین، قزوین، ایران

چکیده

درصورتی که خاک اراضی دارای تمهیدات لازم برای خروج آب اضافی نباشد، آبیاری سبب ماندابی شدن خاک و توقف رشد و یا حتی از بین رفتن ریشه گیاهان می گردد. یکی از اهداف زهکشی زیرزمینی، کنترل سطح آب زیرزمینی با هدف ایجاد تهویه مناسب در محیط ریشه گیاهان هست. از مسائل و مشکلات اصلی طرح های زهکشی می توان به هزینه نسبتا بالای اجرای این طرح ها و اثرات سوء زیست محیطی ناشی از دفع زه آب اشاره کرد. ازآنجاکه کاهش عوارض زیست محیطی منجر به افزایش هزینه های احداث خواهد شد، هدف از انجام این مطالعه ارائه مدلی به منظور تعیین پارامترهای طراحی زهکش، شامل قطر، عمق و فاصله نصب لوله ها است به گونه ای که هزینه های احداث و عوارض زیست محیطی حداقل گردد. در این مطالعه از الگوریتم بهینه سازی چندهدفه AMOSA که الگوریتمی بر پایه الگوریتم شبیه سازی بازپخت فلزات (SA) است استفاده شده است. ازآنجاکه خروجی مدل های بهینه سازی چندهدفه دربرگیرنده چندین جواب بهینه است لذا به منظور انتخاب یک جواب مطلوب نهایی از میان جواب های به دست آمده، مدل های رفع اختلاف Kalai-Smorodinsky، Area Monotonic و Nash مورداستفاده قرار گرفت. مدل پیشنهادی بر روی اطلاعات شرکت کشت و صنعت سلمان فارسی یکی از طرح های هفت گانه شرکت توسعه نیشکر به کار گرفته شد. نتایج نشان می دهد اغلب جواب های مربوط به عمق بهینه نصب حاصل از اجرای مدل بهینه سازی چندهدفه حدفاصل ۲/۱ تا ۸/۱ متر است. عمق نصب ۲۵/۱ تا ۶۵/۱ متر، قطر ۱/۰ و  فاصله نصب لوله های زهکش ۳۰ تا ۵۰ متر جواب مطلوب نهایی هستند که بسته به روش رفع اختلاف به کار گرفته شده حاصل شده است.

کلیدواژه ها

پساب, هزینه احداث, الگوریتم شبیه سازی شده شوری, نیشکر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.