کانسار طلای هیرد، بلوک لوت، شرق ایران: مثالی از کانی سازی همبسته با توده های نفوذی احیایی نوع- I

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهل و یکمین گردهمایی (همایش ملی) علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI41_191
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 473
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم امامی جعفری

دانشجوی دکتری، گروه زمینشناسی معدنی و آب، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

سعید علیرضایی

دانشیار، گروه زمینشناسی معدنی و آب، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

ایرج رسا

استاد، گروه زمینشناسی معدنی و آب، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

محدوده اکتشافی طلای هیرد در لبه شرقی بلوک لوت، به طور عمده با واحدهای آتشفشانی و نفوذی ائوسن پوشیده شده است . توده های نفوذی ترکیبی متفاوت از گرانودیوریت تا کوارتزمونزونیت ، دیوریت و گابرودیوریت دارند. فراوانی به نسبت بالا CaO (۴.۱۲-۸.۳۱ wt%)،FeOt (۴.۷۰-۹.۱۰ wt%) و MgO (۱.۵۲-۵.۰۴ wt%) و به نسبت پایین مجموع قلیایی (%K۲O+Na۲O=۳.۹۱- ۶.۰۱ wt)، نشانگر تبلور از یک ماگمای نه چندان تفریق یافته است . این ویژگی ها و عدد منیزیم نسبتا بالا برای توده های نفوذی (۳۶۳,۳۶-۳۲,۵۲) مشارکت منبع گوشته ای در زایش ماگمای مادر را پیشنهاد می کند. توده های نفوذی هیرد، متالومین هستند؛ سرشت کالک آلکالن تا کالک آلکالن پتاسیم -بالا و شوشونیتی دارند و در محدوده گرانیتوئیدهای سری I قرار می گیرند. رخداد ایلمنیت به عنوان کانی همراه در این توده ها، آنها را در گروه گرانیتوئیدهای سری ایلمنیتی قرار می دهد. زونهای کانی سازی رگه ای -رگچه ای و برشی در اینجا با کانی های سولفیدی آرسنوپیریت ، پیروتیت ، پیریت ، کالکوپیریت و اندکی گالن و اسفالریت ، و همراه با دگرسانی های تورمالینی ، سریسیتی ، سیلیسی و کربناتی دیده می شوند. کانی سازی طلا عموما به صورت ذرات زیرمیکرسکپی همراه با کانی های سولفیدی است . فراوانی نسبی آرسنوپیریت و پیروتیت نشانگر کاهیده بودن سیالهای گرمابی و همبستگی زایشی با توده های نفوذی در هیرد است . کاهیدگی ماگما را می توان ناشی از آلودگی منبع و/یا آلودگی با پوسته قارهای دانست . با توجه به جایگاه زمین شناسی ، ویژگی های ژئوشیمیایی و کانی شناسی کانسار طلای هیرد می توان آن را نمونه ای از ذخیره طلای مرتبط با توده های نفوذی ایلمنیتی نوع-I معرفی کرد.

کلیدواژه ها

هیرد، گرانیتوئیدهای احیایی نوع-I، بلوک لوت، طلا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.