تخمین شاخص سایش سرشار با استفاده از خصوصیات فیزیکی و مکانیکی نمونه های سنگهای آذرین (استان همدان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: چهل و یکمین گردهمایی (همایش ملی) علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: GSI41_068
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن بحرانی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

مجتبی حیدری

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

اشرف ترکیان

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه بوعلی سینا، همدان

چکیده

ارزیابی قابلیت سایندگی سنگ ها یکی از روش های راهبردی تخمین عمر ابزار برش می باشد و سهم عمدهای در هزینه های حفاری و پیشرفت آن دارد. در سالهای اخیر فن تونلبری با ماشین های TBM رشد قابل توجهی داشته ولی ارزیابی دقیق مخاطرات زمین شناسی موثر در روند حفاری همانند پیشرفت هایی که در تکنولوژی ساخت ماشین های مورد استفاده در حفاری مکانیزه رخ داده، توسعه نیافته است . از میان روشهای ارزیابی سایندگی سنگ ها، اندیس سایش سرشار به دلیل مزایای ویژه ای که نسبت به دیگر روشها دارد، توجه بسیاری از متخصصین را به خود جلب کرده است . آزمایش سایش سرشار بطور اتوماتیک اثر ترکیبی سختی و تماس کانی های ساینده، اندازه دانه و خصوصیات مواد چسبنده بین کانی ها را با آنچه در واقعیت حفاری وجود دارد، اندازهگیری می کند. لذا با استفاده از اندیس سایش سرشار می توان مصرف ابزارهای برشی برای TBM را برآورد کرد. در این مقاله برای تخمین شاخص سایش سرشار از خصوصیات فیزیکی و مکانیکی ۴ نمونه از سنگ های آذرین شامل سنگ های گرانیتوئیدی و مافیک - حدواسط استان همدان استفاده شده است . در نهایت با استفاده از رگرسیون ساده خطی و غیر خطی روابطی بین شاخص سایش سرشار با خصوصیات فیزیکی و مکانیکی ارائه گردید. نتایج حاصل نشان داد شاخص شکنندگی S۲۰، مقاومت کششی برزیلی و دانسیته برای پیش بینی شاخص سایش سرشار مفید تر هستند. آنالیز رگرسیون ساده خطی نشان داد بیشترین همبستگی با ضریب تعیین (R۲=۰.۹۶۱) میان شاخص سایش سرشار و دانسیته بیشتر از پارامترهای دیگر است . همچنین آنالیز رگرسیون ساده غیر خطی نشان داد که بیشترین همبستگی میان مقاومت کششی برزیلی با شاخص سایش سرشار با ضریب تعیین (R۲=۰.۹۸۳) می باشد.

کلیدواژه ها

سایندگی ، اندیس سایش سرشار، رگرسیون غیر خطی ، سنگ های آذرین ، TBM

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.