کاهش فتوئین B در سازگاری به تمرینات هوازی هرمی و نقش آن در تعدیل مقاومت به انسولین و آمینوترانسفرازهای سرمی در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه ابن سینا، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SINA-25-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 116
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر قلاوند

Pediatric Gastroenterology and Hepatology Research Center, Zabol University of Medical Sciences, Zabol, Iran

ماریا رحمانی قبادی

Deportment of Physical Education and Sport Sciences, Damavand Branch, Islamic Azad University, Damavand, Iran

پژمان معتمدی

Deportment of Exercise Physiology, Faculty of Sport Sciences, Kharazmi University, Tehran, Iran

مجتبی دلارام نسب

Pediatric Gastroenterology and Hepatology Research Center, Zabol University of Medical Sciences, Zabol, Iran

چکیده

زمینه و اهداف: فتوئین B از هپاتوکین های مرتبط با مقاومت به انسولین و عملکرد کبدی است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر تمرینات هوازی هرمی بر مقاومت به انسولین و سطوح سرمی آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و فتوئین B در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ بود. روش بررسی: در پژوهش نیمه تجربی حاضر ۶۰ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و به صورت تصادفی به ۲ گروه تمرین و کنترل تقسیم شدند. پروتکل تمرین شامل ۸ هفته تمرین، ۳ جلسه در هفته و هر جلسه تمرین شامل ۵۵-۴۰ دقیقه تمرین هوازی هرمی بود. تمرین با ۵۰-۳۵%، ۶۵-۵۰% و ۸۰-۶۵% ضربان قلب ذخیره به ترتیب در تناوب اول تا سوم اجرا شد. ۴۸ ساعت قبل و پس از مداخله خونگیری به صورت ناشتا انجام شد. از آزمون های آماری تی وابسته و تحلیل کواریانس به منظور تجزیه و تحلیل آماری استفاده شد. یافته ها: پس از دوره تمرین هوازی هرمی کاهش معنی داری در سطوح مقاومت به انسولین، فتوئین B، آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (۰۵/۰> p). نتیجه گیری: تمرینات هوازی هرمی با کاهش فتوئین B اثرات مثبتی بر کاهش مقاومت به انسولین و بهبود اختلالات کبدی در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ دارد.

کلیدواژه ها

Type ۲ Diabetes, Aerobic Exercise, Fetuin-B, Insulin Resistance, Aminotransferase, دیابت نوع ۲, تمرین هوازی, فتوئین B, مقاومت به انسولین, آمینوترانسفراز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.