سنگ شناسی و جایگاه تکتونوماگمایی سنگ های آتشفشانی و نفوذی منطقه لک، جنوب باختری بویین زهرا، شمال باختری ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پترولوژی، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPU-13-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدسعید فیروزبخت

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زمین شناسی اقتصادی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

مجید قادری

استاد، گروه زمین شناسی اقتصادی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

حسینعلی تاج الدین

استادیار، گروه زمین شناسی اقتصادی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

منطقه لک در ۳۶ کیلومتری جنوب باختری بویین زهرا، در بخش شمالی کمان ماگمایی ارومیه- دختر در شمال باختری ایران جای دارد. رخنمون های اصلی این منطقه را سنگ های آتشفشانی- رسوبی به سن ائوسن، شامل آندزیت، آندزیت بازالتی، بازالت و نهشته های توفی و آذرآواری تشکیل داده اند. در این مجموعه سنگ ها، توده های نفوذی نیمه ژرف با ترکیب داسیت، ریوداسیت، میکرودیوریت و گابرودیوریت به سن ائوسن بالایی- الیگوسن تزریق شده اند. ویژگی های سنگ نگاری و ترکیب شیمیایی مشابه گدازه ها و توده های نفوذی در نمودارهای گوناگون زمین شیمیایی، نشان دهنده آنست که سری های آتشفشانی و نفوذی منطقه احتمالا خاستگاه مشترکی داشته اند. برپایه ویژگی های زمین شیمیایی عنصرهای اصلی و کمیاب، واحدهای آتشفشانی و توده های نفوذی منطقه در گستره کالک آلکالن جای می گیرند. مقدار Al۲O۳ این سنگ ها بالاست (نزدیک به ۱۶ درصدوزنی) و عدد منیزیم (Mg#) کمی (۳/۰) دارند. نسبت Zr/Y در سنگ های یادشده از ۳ بیشتر است و ازاین رو به سنگ های آتشفشانی کمان های قاره ای شبیه هستند. در نمودار بهنجارشده به ترکیب پشته های میان اقیانوسی غنی شده، عنصرهای Ti (مگر بازالت ها)، Nb و Rb آنومالی منفی و برای عنصرهای Pb و K آنومالی مثبت نشان می دهند. این شواهد نشان می دهند سنگ های آتشفشانی و نفوذی منطقه لک از پهنه های فرورانشی خاستگاه گرفته اند.

کلیدواژه ها

سنگ شناسی زمین شیمی ارومیه, دختر منطقه لک بویین زهرا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.