بررسی توانایی شاخص تنش آبی گیاه در برنامه ریزی آبیاری و برآورد میزان عملکرد ذرت علوفه ای

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 50، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-50-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهری سعیدی نیا

استادیار، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران.

علی حیدر نصرالهی

استادیار، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران.

مجید شریفی پور

استادیار، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان. لرستان، ایران.

چکیده

برنامه ریزی آبیاری در شرایط وجود تنش آبی، بسیار حائز اهمیت می­باشد. برای بررسی پدیده تنش آبی گیاهان، شاخص های متعددی ارائه شده است که یکی از آن ها شاخص تنش آبی گیاه (CWSI) می­باشد. به منظور بررسی توانایی این شاخص در برنامه ریزی آبیاری ذرت علوفه ای (رقم SC۷۰۴) در سال زراعی ۱۳۹۶، تحقیقی در قالب طرح بلوک­های کاملا تصادفی شامل چهار تیمار IR۱: ۱۰۰ درصد تامین نیاز آبی، IR۲: ۸۰ درصد تامین نیاز آبی با مدیریت کم آبیاری تنظیم شونده، IR۳: ۶۰ درصد تامین نیاز آبی با مدیریت کم آبیاری تنظیم شونده IR۴: ۵۰ درصد تامین نیاز آبی با مدیریت خشکی موضعی ریشه در منطقه خرم آباد، اجرا گردید. نتایج نشان داد، میزان شاخص تنش آبی، به صورت معنی داری تحت تاثیر میزان تنش آبی قرار گرفت. میزان حد مجاز شاخص CWSI برای تیمارهای IR۱، IR۲، IR۳ و IR۴ به ترتیب برابر ۱۷/۰، ۲۱/۰، ۳۹/۰ و ۲۹/۰ و میزان عملکرد به ترتیب برابر ۲۱۵۶۰، ۱۹۵۰۰، ۱۲۵۶۰ و ۱۴۸۶۰ کیلوگرم در هکتار حاصل گردید. در این تحقیق، بهترین تیمار، IR۱ با کمترین میزان شاخص تنش آبی و بیشترین عملکرد و بدترین تیمار، IR۳ با بیشترین میزان شاخص تنش آبی و کمترین عملکرد، به دست آمد. یافته­ها نشان داد که بر اساس شاخص CWSI، میزان تنش آبی در تیمار IR۴(PRD) نسبت به تیمار IR۳(کم آبیاری تنظیم شونده با تامین ۶۰ درصد نیاز آبی)کمتر می باشد (شاخص CWSI به اندازه ۴/۱۱ درصد کاهش و میزان عملکرد به اندازه ۳/۱۸ درصد افزایش یافته  است).  در این تحقیق رابطه بین عملکرد ذرت علوفه ای و شاخص CWSI با همبستگی بالایی حاصل گردید.  در نهایت، می­توان بیان کرد که شاخص CWSI قابلیت بررسی میزان تنش آبی و برآورد میزان محصول تحت تنش آبی در گیاه ذرت علوفه ای را دارد .

کلیدواژه ها

تنش آبی, خشکی موضعی ریشه (PRD), ذرت علوفه ای, شاخص CWSI, کم آبیاری تنظیم شونده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.