ارائه روششناس ی نوین برای محاسبات بیلان آب سطحی بر پایه مدل مفهومی نیمه توزیعی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: کنفرانس ملی روش های کاربردی حل مسائل فنی بیلان آب کشور
  • کد COI اختصاصی: IWBC01_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 161
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عطاءاله جودوی

استادیار، گروه مهندسی آب، مرکز آموزش عالی کاشمر

شیوا قلی زاده سرابی

کارشناس منابع آب، شرکت مهندسی مشاور تاوآب توسعه فلات شرق

مجتبی شفیعی

استادیار پژوهشی، مرکز پژوهشی آب و محیط زیست شرق

میثم مجیدی خلیل آباد

استادیار، گروه مهندسی آب، مرکز آموزش عالی کاشمر

چکیده

در ادبیات مربوط به بیلان منابع آب در ایران، بیلان آب سطحی و هیدروکلیماتولوژی برای محاسبات بیلان آب در روی سطح زمین و لایه سطحی زمین (خاک، عمق توسعه ریشه گیاهان) بکار می رود و در نتیجه محاسبات آن، سهم رواناب، تبخیرتعرق و نفوذ عمقی (تغذیه آبزیرزمینی ) از بارش در یک محدوده مطالعه /حوضه آبریز تعیین می شود. با توجه به اینکه دستورالعملهای موجود برای انجام محاسبات این نوع بیلان دارای اشکالات اساسی می باشد، در این مطالعه یک روششناسی کاربردی برای تدقیق مولفه های بیلان هیدروکلیماتولوژی ارائه شده است . در روش پیشنهادی با در نظر گرفتن سه گانه تسریع ، تدقیق و تسهیل ، مدلسازی و تخمین مولفه های بیلان به صورت نیمه توزیعی با استفاده مفهوم مناطق همگن مورد نظر قرار گرفته است . مناطق همگن ، در واقع واحدهای محاسباتی بیلان هستند که به لحاظ ویژگی های هیدرولوژیک دارای رفتار نسبتا یکسانی در تولید رواناب و نفوذ می باشند. همچنین محاسبات بیلان در این روش بصورت روزانه انجام می شود که برای شرایط اقلیمی کشور دارای دقت قابل قبولی است . با استفاده از روش پیشنهادی ، تغییرات مولفه های بیلان آب و آب تجدیدپذیر در ماهها و سالهای گوناگون قابل محاسبه می باشد. نتایج بکارگیری این روش در محدوده مطالعاتی قریه العرب استان کرمان نشان داد که بطور میانگین ۹.۶۴ میلیون مترمکعب در سال آب تجدیدپذیر (مجموع رواناب سطحی و نفوذ عمقی ) وجود دارد.

کلیدواژه ها

آب تجدیدپذیر، بیلان هیدروکلیماتولوژی ، بیلان آب-خاک، تغذیه آبزیرزمینی ، مدل نیمه توزیعی .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.