شبیه سازی کیفی نیترات و فسفات در طول رودخانه دز با استفاده از مدل QUAL۲KW

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 50، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-50-9_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی افروس

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول، دزفول، ایران.

مریم زلقی

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول، دزفول، ایران. ایمیل

چکیده

رودخانه دز در مسیر جریان خود محل ورود و تخلیه فاضلاب­های خانگی، پساب­های صنعتی و کشاورزی بسیاری است. با توجه به بحران کمبود آب، انجام تحقیقاتی جامع پیرامون آلودگی­های آن از لحاظ کمی و کیفی و استفاده از ابزارهای مدیریتی همچون مدل­های ریاضی و کامپیوتری به­منظور پیش­بینی وضعیت کیفی آب این رودخانه و پیش­گیری از آلودگی فزآینده آن امری ضروری به­نظر می­رسد. در این تحقیق از مدل کیفی Qual۲kw جهت شبیه­سازی پارامترهای کیفی NO-۳ و PO۴-۳ در هفت ایستگاه چمگلک، پارک دولت، پل سوم، پل جدید، پل شناور، پل پنجم و گاومیش­آباد استفاده شده است. از مقادیر پارامترهای کیفی رودخانه و سایر اطلاعات به­دست آمده از مطالعات صحرایی جهت واسنجی و پیش­بینی مدل استفاده گردیده است. همچنین برای تعیین اعتبار مدل و مقایسه داده­های مشاهداتی از (MAE) و (CV) استفاده گردید. نتایج حاصل از مدل تا حدود زیادی گویای شرایط واقعی رودخانه می­باشد که این امر نشان دهنده توانا بودن مدل Qual۲kw در شبیه­سازی پارامترهای کیفی است. عمده آلودگی رودخانه دز از فاضلاب­های شهری می­باشد. با توجه به نتایج، پارامتر PO۴-۳ در بازه مورد مطالعه در محدوده ورود فاضلاب­ها به رودخانه دز عامل تهدیدکننده­­ای برای حیات آبزیان محسوب می­شود. بر­اساس استاندارد کیفیت آب برای کاربری کشاورزی در طی دوره نمونه­برداری، هیچگونه محدودیتی در بازه مورد مطالعه، رودخانه دز را تهدید نمی­کند. پایین بودن دبی در پایین­دست رودخانه دز و بارگذاری بالای آلاینده­ها سبب افزایش غلظت پارامترهای کیفی آب بوده است. با توجه به نتایج پارامترهای EF، MAE و CV، مدل بهترین انطباق را برای پارامتر نیترات داشته است.

کلیدواژه ها

رودخانه دز, کیفیت آب, نیترات, فسفات, Qual۲kw

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.