ارزیابی عملکرد مدل AquaCrop در شبیه سازی رشد گیاه ریحان تحت تنش های مختلف حاصلخیزی در شرایط کشت کنترل شده گلخانه
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 51، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-51-3_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 189
نویسندگان
گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
هیات علمی،گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
هیات علمی، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
چکیده
بخش کشاورزی در فرآیند رشد و توسعه اقتصادی جوامع مختلف از اهمیت ویژهای برخوردار است. کاربرد کودهای نیتروژنی به عنوان یکی از مهمترین عوامل تولید و افزایش بهرهوری محصولات کشاورزی بهشمار میآید. مدیریت و مصرف بهینه کود صرفا بر اساس آزمایشهای مزرعهای یا گلخانهای زمانبر و هزینهبر است. لذا مدلهایی که اثرات تنشهای مختلف حاصلخیزی بر تولید محصول را شبیهسازی میکنند، ابزارهایی مفید در برنامهریزی و بهینهسازی مصرف کود هستند. در مدل AquaCrop میزان عملکرد محصول تحت تنش کودی توسط روش نیمهکمی (Semi-quantitative) شبیهسازی میشود. هدف از این تحقیق، شبیهسازی پاسخ گیاه به تیمارهای مختلف کوددهی و ارزیابی روش نیمهکمی در مدل AquaCrop است. بدین منظور، گیاه ریحان در داخل گلخانه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران طی دو دوره کشت شد. بررسی اثر تنش حاصلخیزی در پنج سطح کاربرد کود نیتروژنی (کود اوره) و سه تکرار انجام شد. ابتدا روش نیمهکمی مورد واسنجی قرار گرفت. نتایج واسنجی نشان داد، ضریب بهرهوری آب نرمال شده در اثر تنش حاصلخیزی به میزان ۴۱ درصد کاهش یافت. سپس مدل AquaCrop در تخمین متغیرهای زیستتوده و پوشش گیاهی با استفاده از شاخصهای آماری صحتسنجی شد. دامنه تغییرات به دست آمده برای شاخصهای R۲، MBE و RRMSE برای متغیر زیستتوده گیاه به ترتیب برابر با ۹۸/۰-۹۵/۰، ۵۶/۲۱-۷۲/۱ گرم بر مترمربع، ۰۷/۱۹ -۴۲/۱۷ درصد و برای پوشش گیاهی به ترتیب برابر با ۷۸/۰-۶۶/۰، ۸۶/۱۲-۴۴/۶ درصد و ۸۳/۲۱-۶۶/۱۹ درصد بود. با توجه به نتایج، از مدل AquaCrop و روش نیمهکمی میتوان به عنوان یک ابزار مناسب جهت شبیهسازی رشد گیاه در شرایط تنش حاصلخیزی استفاده نمود.کلیدواژه ها
مدل AquaCrop, روش نیمه کمی, گیاه ریحاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.