تاثیر گردوغبار کارخانه سیمان یاسوج بر ویژگی های شیمیایی خاک های همجوار

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 51، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-51-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 193
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رحمانیان

استادیار گروه علوم خاک دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران

چکیده

انتشارات اتمسفری از صنعت سیمان یکی از منابع اصلی آلودگی محیط زیست است. برای ارزیابی تاثیر گردوغبار سیمان بر برخی از ویژگی­های خاک در اطراف کارخانه سیمان یاسوج ۶۱ نمونه خاک از کاربری­های مختلف در عمق ۰-۳۰ سانتی­متری تهیه شد. ویژگی­های مختلف خاک شامل pH، هدایت الکتریکی خاک، مواد آلی، کربنات کلسیم معادل، درصد شن، رس، سیلت و غلظت کل فلزات نیکل، منگنز، سرب و کادمیوم اندازه گیری شدند. به منظور بررسی نرمال بودن داده­ها از آزمون کلموگروف-اسمیرنوف استفاده شد. نتایج نشان داد خاک­های مورد مطالعه آهکی، غیرشور و قلیایی دارای ۴۴/۱۸ تا ۵۴ درصد کربنات کلسیم معادل، ۸۲/۰ تا ۱۹/۲ درصد ماده آلی، ۰۷/۰ تا ۹۶/۰ دسی زیمنس بر متر هدایت الکتریکی و pH برابر ۷۲/۶ تا ۰۲/۸ بودند. مقادیر نیکل در دامنه­ی ۹۸/۲۱۴ تا ۳۴/۲۶۸ میلی­گرم بر کیلوگرم، مقادیر منگنز در دامنه­ی ۴۵ تا ۷۰۸ میلی­گرم بر کیلوگرم، مقادیر سرب در نمونه­های خاک در دامنه­ی ۲۵/۲ تا ۷۵/۱۶۸ میلی­گرم بر کیلوگرم و مقادیر کادمیوم در نمونه­های خاک در دامنه ۳۷/۰ تا ۱۲/۱۱ میلی­گرم بر کیلوگرم متغیر بودند. در نمونه­های بررسی شده، میانگین غلظت فلزات نیکل، منگنز، سرب و کادمیوم به­ترتیب ۵۳/۲۴۳، ۴۶/۴۳۶، ۴۷/۱۸ و ۹۶/۰ میلی­گرم بر کیلوگرم بود. ترتیب فراوانی میانگین غلظت فلزات سنگین به­صورت Mn > Ni > Pb > Cd بود. غلظت نیکل و کادمیوم در تمام نمونه­های خاک و غلظت منگنز و سرب در تعدادی از نمونه­های خاک کارخانه سیمان یاسوج بسیار بالاتر از استانداردهای جهانی USEPA بود. غلظت بالای این فلزات در خاک­های همجوار کارخانه در نتیجه­ فعالیت­های مختلف فرآوری مواد در فرآیند تولید سیمان و حرکت وسایل نقلیه در اطراف کارخانه سیمان است که نمایانگر تاثیر آلاینده­های منتشر شده از این کارخانه در بالا رفتن غلظت فلزات است.

کلیدواژه ها

گرد و غبار سیمان, ویژگی های خاک, کارخانه سیمان یاسوج

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.