بررسی جذب فسفر از محلول آبی توسط زغال های زیستی چوب نخل و باگاس نیشکر تهیه شده در دماهای مختلف گرماکافت

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 51، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSWR-51-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 142
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی کرایی

دانشجوی دکتری، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

عبدالامیر معزی

دانشیار گروه علوم خاک دانشگاه شهید چمران اهواز

سعید خدادوست

استادیار گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیا، بهبهان، بهبهان، ایران

چکیده

پتاسیل زغال­زیستی در جذب ترکیبات و عناصر از محلول­های آبی به ویژگی­های زغال­زیستی و شرایط تولید آن بستگی دارد. هدف این پژوهش، بررسی کارایی جذب فسفر از محلول­های آبی توسط زغال­های ­زیستی چوب نخل و باگاس نیشکر تهیه شده در دماهای مختلف گرماکافت بود. بدین منظور زغال­­های زیستی در دماهای متفاوت گرماکافت (۲۵۰، ۴۰۰ و ۵۵۰ درجه سلسیوس) تهیه شدند و ویژگی­های فیزیکی و شیمیایی آن­ها اندازه­گیری شد. آزمایش­های پیمانه­ای برای بررسی سینتیک جذب و همدمای جذب فسفر توسط زغال­زیستی انجام شد. سپس داده­های به­دست آمده با مدل­های هم­دمای جذب (لانگ­مویر و فروندلیچ) و سینتیک جذب (شبه­درجه اول، شبه درجه دوم و پخش درون ذره­ای) برازش داده شدند. همچنین تاثیر غلظت­های مختلف فسفر (۲۵ تا ۵۰۰ میلی گرم در لیتر) و pH محلول بررسی شد. نتایج نشان داد به­طور کلی کارایی جذب فسفر توسط زغال­های ­زیستی باگاس نیشکر بیش­تر (۲/۲۲ تا ۳/۳۵ درصد) از زغال­­های زیستی چوب نخل بود و با افزایش دمای گرماکافت، جذب فسفر توسط زغال­های زیستی افزایش یافت. بیشترین مقدار جذب فسفر (۹۴/۴۶ میلی­گرم بر گرم) مربوط به زغال­زیستی باگاس نیشکر تهیه شده در دمای°C  ۵۵۰، بود. مدل فروندلیچ بهترین برازش را برای داده­های همدمای جذب فسفر توسط زغال­زیستی نشان داد (۰۰۴۳/۰=RMSE و ۹۶/۰=۲R). نتایج همچنین نشان داد مدل شبه درجه دوم بهترین برازش را برای داده­های سینتیک جذب فسفر (۹۹/۰ =۲R) داشت. با توجه به نتایج این پژوهش می­توان نتیجه­گیری کرد زغال­زیستی تهیه شده از باگاس نیشکر در دمای ۵۵۰ درجه سلسیوس کارایی بالایی در جذب فسفر از محلول­های آبی دارد.

کلیدواژه ها

دمای گرماکافت, جاذب آلی, سینتیک جذب, همدما

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.